Спешни медици  от Перник спасяваха натъпкани в микробус мигранти край Брезник

Спешни медици  от Перник спасяваха натъпкани в микробус мигранти край Брезник

Сигнал за бедстващи мигранти в микробус е бил подаден на спешния телефон 112 на 30.06.2024 г към 7.30 ч. По първоначална информация, микробус с около 40 мигранти е спрял на територията на язовир Красава в Брезник. Научи Днес и Утре от свои източници в Брезник. Към 9.30 ч е бил подаден втори сигнал на спешния телефон, на който са се отзовали още 2 линейки на ЦСМП.

Заместник-директорът на ЦСМП- Перник д-р Шишкова, потвърди, че вчера са приели 2 сигнала на спешния телефон, на който са се отзовали общо 4 линейки. Сред мигрантите имало хора в тежко здравословно състояние.

 „Първоначално 2 наши линейки веднага са се отзовали на сигнала- едната е потеглила от Брезник, а другата от Перник.  След това, към 9.30 ч., е бил подаден още един сигнал и са потеглили още 2 линейки. В Спешното на МБАЛ“Р. Ангелова“ вчера са докарани общо 5 човека, сред които и едно дете в тежко състояние. Четирима от пациентите  са били прегледани и са им направени изследвания и след около 4-5 часа са били освободени. По думите на колегите, хората са били гладни, уморени и много изтощени. Оказало се, че са от Авганистан. Детето беше веднага откарано към детска шокова зала в Пирогов, защото беше в тежко състояние. В последствие научихме, че то е на 14 години и за радост е дошло в съзнание. От ГД „Гранична полиция“ са осигурили  преводач в София, при настаняването на момчето. В ранния следобед наши спешни медици са били извикани, за да направят преглед на останалите мигранти, които са се намирали в ГПУ-Трън. Те са били в сравнително добро състояние и не се е налагало хоспитализирането на някои от тях“, поясни д-р Шишкова.

Буди недоумение, защо до момента по този случай няма никаква информация от страна на Главна дирекция „Гранична полиция“.