55 жители в пернишко, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

55 жители в пернишко, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 269  повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 11 по-малко от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 146, коeто e с 37 по-малко  в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  75, което е със 28 повече от предходната седмица и Брезник- 20,  което е с 5 повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени  217 амбулаторни прегледа, което е с 22 по-малко от предходната. Най-много те са в Радомир-  63, което е с 15 по-малко от предходната седмица, Брезник- 59, което е с 12 по-малко от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Добрата новина е, че има намаляване на ухапаните от кърлежи в региона. През изминалата седмица те са били 55, което е с 11 по-малко от предходната. Най-много са  ухапаните в община Радомир- 31, което е с 5 повече от предходната,  Брезник-14, което е с 15 по-малко от предходната седмица. Най-малко са ухапаните в  общините Трън и Земен- по 4.

Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 91, което е с 15 по-малко от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на повиквания за 4 ПТП, от които 3 са в Перник и 1 в Радомир.

„ Въпреки намаляването на ухапаните от кърлежи в областта, техните брой все още е висок и това буди основателна тревога. Напоследък дневните температури скочиха, а валежите намаляха. Това предостави подходящи условия да бъдат окосени тревните площи и да се пристъпи към третирането им срещу кърлежи и комари. Не трябва да се подценява опасността, която крият тези насекоми. Те  създават реална опасност както за децата, така и за хора с хронични заболявания.  Затова апелирам хората да бъдат добре екипирани, когато се разхождат в гористи и тревисти местности. Това е особено важно за децата, които задължително трябва да са обути с панталони и високи обувки. Когато бъде забелязан върху тялото кърлеж, съветвам нашите съграждани да не правят опити сами да го отстранят. Процедурата при нас е безплатна и се вземат мерки, за да не се допуснат усложнения“, Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.