Много активни действия на пернишката полиция по време на  общоевропейския Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби

Много активни действия на пернишката полиция по време на  общоевропейския Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби

 Служителите от ОДМВР – Перник се включват активно в общоевропейския Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби. Датата 19 юни 2024 г. е определена от Европейската мрежа за превенция на престъпността и има за цел полицейските органи да дават съвети и препоръки на гражданите, за ефективна превенция, което да доведе до намаляване на домовите кражби.

От началото на година на територията на областта са регистрирани 16 кражби от домове, което е със 7 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-много са на територията на Първо и Второ РУ, като за Първо са в градската част, а за Второ в населените места.

 Проведени са и продължават да се провеждат срещи с домоуправителите на жилищни кооперации, за обсъждане и предлагане на ефективни мерки за сигурност, както и начини за увеличаване контрола на достъп. Полицейските служители раздават листовки със съвети за предпазване от посегателства върху собствеността на гражданите. Листовките ще достигнат до жителите както на големите градове, така и тези от малките населени места. Полицейските инспектори ще провеждат беседи с гражданите, напомняйки им ефективните начини за противодействие на този вид престъпни посегателства. Кампанията е безсрочна и при всяка среща на органите на реда с населението от региона, ще бъде обсъждана темата с домовите кражби и ефективното им противодействие.