Ако пътувате към Турция трябва да знаете, че има нови правила за колите с чужда регистрация!

Ако пътувате към Турция трябва да знаете, че има нови правила за колите с чужда регистрация!

Министерството на търговията в Анкара сподели основни насоки и издаде разпоредби относно посетители, влизащи в Турция с превозни средства с чужди регистрационни номера, стартиращи от началото на предстоящия празничен сезон Курбан Байрам, започващ от 16 юни.

В писмена декларация на министерството се подчертава: „Чужденците и значителна част от нашите граждани, живеещи в различни държави, особено в европейски страни, през летния сезон пристигат с превозни средства с чужди номера в Турция. Ние като министерство приветстваме предварително всички нашите гости, които желаят да посетят страната ни.

„Имайки в предвид наша отговорност към нашите гости, бихме искали да напомним на тези, които възнамеряват да влязат в страната ни с чужди превозни средства, да обърнат внимание на следните точки, за да избегнат всякакви неудобства.

Преди пътуването за тези които са турски граждани или знаят турски език има голямо облекчение. Те може лесно да получат достъп до „Заявление за предварителна декларация на превозни средства“, достъпно на уебсайта на Министерството на търговията в менюто „Електронни услуги“ или чрез интернет портала „e-devlet“ с помощта на мобилен телефон, таблет или компютър, тъй като информацията, която въвеждате в приложението, ще бъде автоматично прехвърлена към нашите системи, вашият процес на регистрация ще бъде завършен за по-кратко време, след като митническият служител провери и одобри информацията онлайн.

За останалите чужденци тази процедура се извършва по класическия начин, на място на ГКПП-тата при влизане в Турция.

  Капацитетът на работа и мерките за сигурност са засилени, за да се предотвратят проблемите на чужденците, които влизат и излизат от …

Уверете се, че сте били в чужбина най-малко 185 дни през последната година преди датата на влизане в Турция. Лицето, което докарва автомобила, трябва да представи шофьорска книжка и паспорт или еквивалентен документ за самоличност при влизане в страната ни. Ако влезете с чуждестранен паспорт, с изключение на разрешение за пребиваване, ще ви бъдат дадени максимум 90 дни.

Турски граждани, граждани с двойно гражданство или притежатели на синя карта получават 730 дни за своите превозни средства, ако влязат с подходяща идентификация или паспорт.

Изявлението допълнително предупреждава: „Представянето на застрахователна полица, валидна в Турция, и регистрацията на превозното средство са задължителни при влизане в нашата страна. Не забравяйте да носите със себе си документа си за пенсиониране, преведен на турски и заверен от консулството или посолството, за да се възползвате от улеснения, предоставени на пенсионери от чужбина.

В случай, че пристигнете с превозно средство, регистрирано на чуждо име, трябва да представите валидно пълномощно.

Ако възнамерявате да оставите превозното средство в Турция и да напуснете страната в рамките на дадения период, трябва или да доставите превозното средство на специален паркинг на митническата администрация или да представите декларация на граничния пункт при излизането, че превозното средство няма да се използва от друго лице, в противен случай ще бъде наложена административна глоба.

Тази декларация може да бъде подадена с молба в най-близкото митническо управление. Временно внесен автомобил може да се използва от съпруга, майка, баща и деца на законния собственик, при условие че законният собственик се намира в Турция. Имайте предвид, че неспазването на тези условия, като например неразрешено използване на превозното средство от не собственици след вноса му в Турция или неспазване на износа му в посочения срок може да доведе до наказателни мерки.“