Свободните работни места на трудовата борса отново намаляха

Свободните работни места на трудовата борса отново намаляха

Втора поредна седмица предлаганите свободни работни места на трудовия пазар в пернишко намаляват, като през изминалата те станаха с 4 по-малко и достигнаха 109. Добрата новина е, че свободните работни места за безработни с висше образование остават без промяна- 7.

И през изминалата седмица остана актуално предложението за работа на 10 сортировачи за Костинброд и 10 машинни оператори за шиене на облекла.

Освен тях, на трудовата борса в Перник през седмицата се предлагаха свободни места за: психолози, продавач-консултанти, обслужващи работници промишлено производство, консултанти по продажбите/промотьори/, общи работници, химик-аналитик,  обслужващ кулинарен щанд, куриер, инженер -конструктор, монтажник на комбинирани изделия, арматуристи, охранител, събирачи на отпадъци, социален педагог на 4 часа, обслужващи бензиностанция-газостанция, заместник-управители, шофьор на товарен автомобил, работници товаро-разтоварна дейност, продавачи на билети, чистач-хигиенисти, сервитьор, готвачи, склададжия, счетоводител, санитари, шофьор на тежкотоварен автомобил 12 и повече т., учител в детска градина, специалист с контролни функции в търговията, работник за поправка на гуми и джанти, работник за зареждане на рафтове, обслужващи кулинарен щанд, специалист по програми и проекти, технически сътрудник, шивач, помощник-сладкари, кондуктори, банкови служители/ платежна институция.

Анализирайки пазара на труда в региона можем да констатираме, че пазарът на труда в региона продължава да е твърде мобилен и не се чувства осезателно предлагане на работни места, въпреки че навлязохме в активния леген сезон. Това навежда на мисълта, че бизнесът в областта изпитва проблеми, както и цялата европейска икономика.

През изминалата седмица преобладаваше търсенето на кадри за обслужващите дейности,  а след тях и за производството.

И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 102 свободни места и 7 за безработни висшисти.