За първи път – фест „Магична красота“ в земенското село Мурено

За първи път – фест „Магична красота“ в земенското село Мурено

В земенското село Мурено в събота се състоя първият фестивал на традиционната везба и плетиво „Магична красота“.

Основен инициатор бе читалище „Н. Й. Вапцаров 1949 г.“. Сред организаторити бяха още мултижанровият артист концептуалист Калоян Димитров с артистичния псевдоним Поло Оконе, етнографът от Пернишко Цветана Манова, дългогодишният изследовател на народни шевици д-р Юлия Боева, основателят на ателие „Везба“ Маргарита Георгиева, съобщи БТА.

Фестивалът „Магична красота“, който започна в 11:00 ч., съвпадна с провеждащия се същият ден землячески събор на село Мурено.

Експозиция с около 250 експоната, сред които шевици, носии, кърпи и други везбовани дрехи, бяха показана пред домакини и гости. Под формата на седянка беше представено и културното битие на хората от Граово и Шоплука. 

„Ще имаме много лека образователна част, за да може да накараме хората освен да видят красотата на шевицата, да могат да вникнат и в нейните исторически същности, което е много важно. Да можем да накараме младото поколение и градското поколение, което ще дойде на фестивала, да спре да изхвърля шевиците на баба си”, каза в навечерието на откриването пред БНР един от организаторите на феста Поло Оконе.

Сред участниците в интересната проява бяха местни читалища, фолклорни групи, танцови състави и колективи. Участие във фестивала взеха и везбарката Еглика Стефанова, Мадлен Божилова – единствената българка, изработваща традиционна кюстендилска сая по автентичен начин и други творци.