В Трън за 11-ти път се проведе фестивалът „От Трън по-убаво нема“

В Трън за 11-ти път се проведе фестивалът „От Трън по-убаво нема“

Трън беше домакин на 11-то издание на Националния фестивал на клубовете за български танци и любителски ансамбли „ ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА 2024“.

Кметът на Община Трън  откри празника и поздрави участниците във фестивала. Тя подчерта, че Трън е малка община, но има както природни забележителности с какво да се похвали, така и много културни прояви, превърнали се в емблема за общината. Една от тях е фестивала „От Трън по-убаво нема“.

На откритата сцена на читалище „Гюрга Пинджурова 1895“ тридесет състава и формации от цяла България показаха завидно майсторство. Участниците бяха от областите: Перник, София, Враца, Благоевград и други. Всички танцови формации трябваше да изпълнят едновременно по един танц от различните фолклорни области. След това трябваше да представят на сцената по два танца по избор.

Фестивалът няма конкурсен характер. Тази година се проведе състезание извън града. Участниците във фестивала обиколиха най-известните места около град Трън: Музея на киселото мляко, Музея на бусинската керамика, скалния параклис на Света Петка, Ждрелото. „Тази обиколка беше традиция преди пандемията от коронавирус. Сега отново я възстановихме като я нарекохме „Боди фолк загадки“, поясни Йордан Станимиров- главен организатор на фестивала и главен хореограф  на  Клуб „Боди фолк”.

Фестивалът „От Трън по-убаво нема“ се осъществи от Община Трън,НЧ „Гюрга Пинджурова 1895″,танцов клуб“ Боди фолк“, НЧ“ Надка Караджова 2012″. За първа година фестивалът получава финансова подкрепа от Министерство на културата.

Участниците получиха грамоти и плакати.

В празника се включи и квартет „Славей“. Преди празника, всяка формация посади свое дърво или храст във фестивалния парк на входа на града.