Близо 650 деца участват във фестивала „Чичо Стоян“ в Дивотино

Близо 650 деца участват във фестивала „Чичо Стоян“ в Дивотино

Шестотин четирдесет и осем деца ще се изявят в 27-ото издание на Националния детско-юношески фестивал „Чичо Стоян“, който се провежда днес в пернишкото село Дивотино, съобщи за БТА Иванка Василева, главен експерт в Община Перник. 

„Този фестивал има своята 36-годишна история. Това е времето, през което се радваме на интересни участници. Главната цел на този празник е да се поддържат традициите и творчеството за деца и юноши, завещани ни от големия приятел на децата – писателят Чичо Стоян, да се откриват и развиват талантът и духовната им сила“, каза Василева. 

В програмата тази година се представят седем детски градини, осем училища, 15 читалища, пет музикални и танцови школи, два културни центъра. Изкуството си ще покажат общо 37 формации и много индивидуални изпълнители. Те са представители на четири области – Перник, София, Кюстендил и Благоевград. 

Проявата е с конкурсен характер. Изпълнителите се състезават в различни жанрове песни и танци – фолклор, хип-хоп, модерни танци, мажоретки и др. Тричленно жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще оценява изпълненията. 

Всички участници ще получат грамоти. Журито присъжда колективни награди – плакет, диплом за І ,ІІ и ІІІ място, индивидуалните изпълнители се награждават с диплом и медал. 

Националният детски празник „Чичо Стоян“ се провежда всяка година през юни – рожденият месец на Стоян Михайлов Попов (Чичо Стоян) в родното му село Дивотино. Той е насочен към най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години.

Първото издание на проявата е проведено през 1984 година. Организатори на фестивала са Народно читалище „Чичо Стоян – 1927 г.“, кметството в село Дивотино и Община Перник.