Без изненада! Перник с нови стари депутати

Без изненада! Перник с нови стари депутати

Четирима народни представители ще представят Перник в 50-ото Народно събрание, показва разпределението, оповестено официално от Централната избирателна комисия.

Няма изненади в нито в разпределението на мандатите, нито в имената. Както предрекохме, коалицията ГЕРБ – СДС  ще е с двама депутати, избрани от 14-ти пернишки МИР в 50-тия парламент. Първият е водачът на листата Георг Георгиев, който е магистър по политология, председател на младежката организация на ГЕРБ и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бил е народен представител и заместник-министър на външните работи в третото правителство на Бойко Борисов. Депутат от Перник в 49-ото Народно събрание.

Отново вторият народен представител от коалицията от ГЕРБ – СДС ще бъде Христина Георгиева, която беше последна в листата, но  получи най-много преференции – 2683. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. По-късно се дипломира с магистърска степен “Политически мениджмънт” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, придобива и следдипломна квалификация “Педагогическа психология”. Работи като педагогически съветник в Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ Перник. Народен представител в 45-ото, 48-ото и 49-ото НС от ГЕРБ – СДС.

Както се и очакваше, ПП – ДБ получи само един мандат и той е за Бойко Рашков, който става депутат на мястото на водача на листата Кирил Петков, който предпочете да влезе в парламента от 23-ти многомандатен избирателен район в столицата. Рашков е юрист и университетски преподавател по право. В периода 1995 до 2001 г. директор на Националната следствена служба. Народен представител е в 39-ото НС, заместник-министър на правосъдието от 2008-а до 2009 година. Между 2013 и 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. От май 2021 г. е министър на вътрешните работи в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, както и в редовното правителство на Кирил Петков (13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.). Депутат в 48-ото и 49-ото НС от Перник.

Отново в парламента един мандат печели и ПП „Възраждане“. Интересите на избирателите отново ще защитава като депутат Димо Дренчев. водач на листата на партията в 14-ти МИР. Той е роден през 1978 г. в Ботевград, живее в София. По професия е икономист, занимава се с частен бизнес. Семеен е, баща е на три деца. Той е от основателите на “Възраждане” в региона. Бил е народен представител в предишното 49-то Народно събрание.