Термопомпена инсталация на стойност над 210 хил. лв. ще гарантира качествено отопление в Профилакториума

Термопомпена инсталация на стойност над 210 хил. лв. ще гарантира качествено отопление в Профилакториума

Нова термопомпена инсталация на стойност над 210 хил. лв. ще бъде изградена в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация (СБПЛР – Профилакториум) в Перник, съобщи директорът на лечебното заведение Емил Ненков.

Част от средствата в размер на 162 000 лв. с ДДС са отпуснати от Министерство на финансите към Община Перник. Те са част от капиталовите разходи за тази година и са преведени на лечебното заведение. Финансиране от 50 хил. лв. с ДДС е осигурено и от спечелен проект от фонд „Условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика.

Директорът коментира, че с изграждането на новата инсталация ще се гарантира отоплението на всички използваеми помещения в болничното заведение през зимния сезон. Сред тях коридори, болнични стаи, салони за физкултура и др. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка и избор на изпълнител.

„Надяваме се от есента, ако няма обжалвания, да започне изграждането на инсталацията“, поясни Ненков.

Той коментира, че заради промяната в няколко наредби, включително и тази за преотдаване на общински имоти тип здравни заведения, СБПЛР заплаща месечен наем от 2000 лв. към Община Перник.

„По този начин имаме законовото право да извършваме ремонти и подобрения в сградата“, допълни директорът.

Капацитет на Профилакториума в Перник се състои от 60 легла. Заетостта в предходните месеци е била стопроцентова. Болницата разполага със съвременна апаратура за физиотерапия и рехабилитационни процедури. Съвсем скоро е закупен нов апарат-робот за долен и горен крайник. Дарени са и други уреди от благодетели. Към момента лечебното заведение кандидатства по проекти за закупуване на високоинтензивни лазер и магнит.