66 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

66 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешни медици

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  281 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 20 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 184, коeто e със 17 повече  в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  47, което е със 7 повече от предходната седмица и Земен- 19, което е с 1повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 241 амбулаторни прегледа, което е с 42 повече от предходната. Най-много те са в Радомир-  78, което е с 5 повече от предходната седмица, Брезник- 7, което е с 21 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Неприятното е, че са се увеличили значително ухапаните от кърлежи в региона, които са потърсили съдействие от спешните медици –  66, при 47 за предходната седмица. Най-много са  ухапаните в община Брезник- 29, което е с 11 повече от предходната седмица, Радомир-  26, което е с 8 повече и в Земен- 7. Най-малко са ухапаните в  община Трън- 4

Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 107, което е с 2 повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на повиквания за 5 ПТП, от които 4 са в Перник и 1 в Земен.

„Буди тревога фактът, че има значително увеличаване на броя на ухапаните от кърлежи в региона. До преди дни оправданието за закъснели действия от страна на общините в областта бяха падналите дъждове. Но през последните дни нямаше превалявания и времето беше благоприятно да се третират площите срещу кърлежи и комари. Не трябва да се подценява опасността, която крият тези насекоми. Те са особено опасни за хора с хронични заболявания , и за децата. Затова апелирам хората да бъдат добре екипирани, когато се разхождат в гористи и тревисти местности. Това е особено важно за децата, които задължително трябва да са обути с панталони и високи обувки. Когато бъде забелязан върху тялото кърлеж, съветвам нашите съграждани да не правят опити сами да го отстранят. Процедурата при нас е безплатна и се вземат мерки, за да не се допуснат усложнения“, Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.