Състезание по риболов за деца, организираха ЛРС “Руй“ и фондация „Отворена врата“

Състезание по риболов за деца, организираха ЛРС “Руй“ и фондация „Отворена врата“

15 ученици от Основно училище „Гео Милев“ в Трън се включиха в организираното в края на миналата седмица от Ловно-рибарско сдружение „Руй“ и фондация „Отворена врата“ състезание по риболов. То се проведе на язовир Ярловци в община Трън и премина под надслов: „Децата без дрога могат“.

„Условията на състезанието бяха уловените рибки да бъдат внимателно освобождавани от кукичката и да се връщат отново в язовира. Уловът се извършваше на плувка, в края на водоема. Уловилият най-много риба беше класиран на първо място“, поясни председателят на ЛРС “Руй“ Иван Искренов.

С най-голям улов на първо място се класира десетокласникът Георги Георгиев. Той хвана близо 1.5 кг риба и получи купа и медал. На второ място се класира Мирослав Стоянов, който улови малко над 0.600 кг риба и на трето се класира Десислав Славчев- с 0.360 кг риба. Класираните на второ и трето място получиха медали и грамоти. Класираните до пето място също получиха грамоти. Всички участници в състезанието получиха възпоменателен знак, под формата на медал, на който беше изобразено дете, което лови риба.

„С това състезание, на практика, приключваме за тази година инициативите, организирани от Рибарското училище, което бе създадено по инициатива на ЛРС “Руй“. Освен това състезание, от началото на годината организирахме няколко срещи, на които запознахме децата с видовете риба, които обитават водоемите в общината и региона. Разказахме им кога се размножават и какво трябва да се направи, за да се увеличи популацията им. Освен това организирахме срещи, на които говорихме за кръговрата в природата, за различните видове дивеч, който обитава землищата в трънско, за усилията, които полагат ловците, за да се увеличи популацията им, както и за вредите от бракониерството по време на размножителния период. Радващото е, че това състезание се превърна в истински празник, както за участниците, така и за организаторите. Искам да благодаря на ръководството на ОУ “Гео Милев“ за оказаното ни съдействие“, заяви Иван Искренов.