Дадоха официален старт на Детска академия за спорт и превенция в Перник

Дадоха официален старт на Детска академия за спорт и превенция в Перник

За първи път в Перник ще се проведе Детска академия за спорт и превенция през месеците юли и август. Това стана ясно на провелата се днес нарочна пресконференция в Международния младежки център в Перник. Академията е за ученици от 15 до 19 годишна възраст и ще действа в Международния младежки център и в ЦПЛР-ОДК – Перник.

Инициативата е част от кампания на ОД МВР Перник и със съдействието на Община – Перник, РУО-Перник, ЦПЛР-ОДК – Перник, ОС на БЧК, РСПБЗН – Перник и Международен младежки център.

На пресконференцията, инспектор Яна Вуковска, от ОДМВР-Перник представи партньорите на академията: Община – Перник, Регионалното управление на образоването, Център за професионално и личностно развитие – Обединен детски комплекс/ЦПЛР – ОДК/ – Перник, Областния съвет на Българския Червен кръст, Превантивно-информационния център, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, РСПБЗН – Перник и Международен младежки център – Перник.

 Директорът на Международния младежки център Радост Раданова поясни, че идеята на Академията е да се организират и провеждат безплатни, системни дейности с децата през периода на лятната ваканция, насочени към повишаване на знанията и възможностите по отношение на справянето с бедствия и аварии, превенция на рисково поведение, първа долекарска помощ и занимания по интереси. За целта са ангажирани специалисти от ЦПЛР-ОДК – Перник, ОС на БЧК, РСПБЗН – Перник и РУО-Перник.

Заместник кметът на Община Перник Стефан Кръстев изрази задоволството си, че Международния център се изпълва с много съдържание всеки изминал ден, което е и неговата основна цел.

В програмата са включени различни дейности – творчество, екология, сигурност, превенция и спорт, целта на които е докато се забавляват децата и младежите да придобият базови знания и умения, които ще им бъдат полезни в житейски план. Най-важното е, че участието в Академията е безплатно. И другото важно, което стана ясно на брифинга е, че в Академията могат да се включат и гости на Перник.

Занятията ще се провеждат веднъж седмично – във вторник от 11 до 13 часа. Не е необходимо предварително записване.

В ЦПЛР ОДК заниманията ще бъдат от понеделник до петък, през месец юли от 9-16.00 часа. Като тук възрастовата група е от 8-14 годишна възраст. И най-важното е, че малките деца не е нужно да бъдат съпровождани от родителите си.