Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23°

Следващата седмица ни чакат жеги до 41°, морската вода ще е 23°

До дни у нас се очакват 40-градусови горещини, а температурата на морската вода рязко се повишава, съобщи синоптикът Петър Янков.

В следващата сряда над Балканите ще се настани топъл и сух въздух, който ще повиши значително температурите. Превалявания от сряда до другата неделя се очакват главно през нощта в северните райони. Температурите в този период ще бъдат между 35-41 градуса. В София около 34-35 градуса. По Черноморието – до 34 градуса. В Южните части на Гърция – до 42-43 градуса.

Всички българи, които другата седмица плануват посещение по Черноморието ни, ще бъдат щастливци, увери Янков. Другото място, където могат да избегнат жегите, е планината, допълни той.

По думите му температурата на морската вода рязко се повиши. През следващата седмица ще бъде до 23 градуса по нашето Черноморие, а по Беломорието – между 22-24 градуса.

Янков каза, че магнитните бури нямат нищо общо с метеорологичното време, но след това временно усилване, следва период с по-слаба интензивност на магнитното поле. На нашите географски ширини не се очакват дори слаби геомагнитни бури.

По думите му у нас в момента се наблюдават валежи от порядъка на 30 до 70 л на кв.м за около един до два часа. По думите му положението в Западна Европа е зле, особено в Южна Германия.