260 са избирателните секции в област Перник, в 105 от тях ще се гласува само на хартия

260 са избирателните секции в област Перник, в 105 от тях ще се гласува само на хартия

Общият брой на секционните избирателни комисии в област Перник на изборите тази неделя ще е 260. От тях 140 са в община Перник. Броят на СИК в останалите общини е както следва: Радомир – 49, Брезник – 25, Трън – 22, Земен – 14, Ковачевци – 10.

В 105 секции от региона ще се гласува само на хартия. СИК, където ще има опция и за машинно гласуване, са 155. Секции с две машини в област Перник няма, поясниха от РИК в Перник.

Броят на утвърдените бюлетини за област Перник, които предстои да се доставят е 207 500 броя. От тях 104 500 броя са за изборите за Народно събрание и 103 000 броя за вота за Европейски парламент.

Районната избирателна комисия в Перник утвърди девет секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването за предстоящия парламентарен вот в 14-и Пернишки избирателен район.

Секции има във всяка от шестте общини на територията на областта. Хората, които се нуждаят от помощ, за да се придвижат до тях в изборния ден, ще могат да подават предварителни заявки по телефона или имейл адреса, посочен от съответните общини.

Най-много секции за гласоподаватели с увредено зрение или усложнения в придвижването са формирани в община Перник – четири. По една такава секция има и на територията на останалите пет общини – Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

Общо три са разкритите секции в болнични заведения на територията на община Перник. Такива ще има в Многопрофилната болница за активно лечение „Рахила Ангелова“, Белодробната болница и Профилакториума.