Двама в пернишки регион заболяха от лаймска борелиоза, алармират от РЗИ

Двама в пернишки регион заболяха от лаймска борелиоза, алармират от РЗИ

Отново двойно се увеличиха заболелите от варицела в региона. През изминалата седмица болните са били 7, при 3-ма за предходната. Заболелите са деца на възраст от 5 до 7 години и са от общините Перник и Радомир. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

През изминалата седмица са намалели значително болните от заразни заболявания, без да се включват тези от грип и остри респираторни заболявания. Регистрираните през този период болни са 14, при 9 за предходната седмица.

Значително са намалели през седмицата и заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Констатираните  болни са 81, при 63 за предходната седмица.  Заболеваемостта за този период в региона е била 115,81%оо, при средна за страната 66,46 %оо към 02.06.2024 г.

През седмицата е установен само 1 болен от скарлатина, при 2-ма за предходната седмица.

През този период са регистрирани 2 болни от вирусен хепатит. Един болен е констатиран с хепатит Б и 1 с хепатит С.

Регистрирани са и 2-ма болни от ентероколит. Става въпрос за дете на 6 г. и жена на 33 г. Те се лекуват в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров“ – София.

За пръв път от началото на тази година са регистрирани  2-ма болни от трансмисивни инфекции.

За пръв път от началото на тази година са констатирани и 2-ма болни с лаймска борелиоза. Става въпрос за жени на 34 г. и 61 г., които са настанени за лечение в ИО на МБАЛ Перник.

От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 186 проверки. От тях 73 са относно спазването на забраната за тютюнопушене. При 4 от проверките е извършен контрол по спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са издали 11 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 258 проби от питейна вода в различни населени места на региона. Целта е д се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването. .