Георги Първанов: Длъжни сме да бъдем отговорни към страната си и към бъдещето й!

Георги Първанов: Длъжни сме да бъдем отговорни към страната си и към бъдещето й!

„Отново ни предстоят избори. Дори човек да не желае да се занимава с политика, тя, политиката,  се занимава с него. За три години това са шестите поредни избори и шесто служебно правителство. Ще припомня, че през двата си мандата като президент не си позволих да доведа нещата до едно служебно правителство. Затова е много важно, скъпи съграждани, на кого ще се доверите на изборите тази неделя. Хора, които не са извървели пътя към една работеща коалиция, а разчитат на другия ден след изборите да се съберат и да седнат в мола, да изпият по едно кафе и след това да направят правителство по някакъв измислен ротационен принцип, не заслужават да получат доверие“, заяви пред избиратели в Перник Георги Първанов, президент на България в периода 2002- 2012 година. Той подчерта, че навремето е бил много критикуван затова, че спомогнал за създаването на тройната коалиция, но тя била за четири години бетон. „И пак сме критикували някои от министрите, но това беше в рамките на демокрацията. Много се надявам от  тук нататък подобни експерименти да няма в нашата страна, защото в крайна сметка пак ние ще плащаме цената. Промяна- да, но такава, която да гарантира стабилност, сигурна промяна, а не експерименти, които могат да ни доведат до катастрофа“, подчерта Георги Първанов.

Той направи бърз преглед на листите с кандидати за народни представители. “Разгледах кандидатите за народни представители за Перник в листата на така наречената промяна. В нея водач е Кирил Петков. За мен това е символ на най-неудачното политическо решение. Този човек започна политическата си кариера в страната с лъжа и нарушаване на Конституцията. Не бих искал да коментирам другия кандидат в листата- Бойко Рашков. Това, с което хората ще го запомнят, е онзи клип, в който той е в компанията на контрабандисти и един пудел разнася пачки с пари. Не съм гледал в детайли този клип и може би нещо да греша, но впечатлението у хората е това. Това са хората, които декларираха, че ще изкоренят корупцията в страната. Ако на това му казват изкореняване на корупцията, здраве му кажи. Те се заклеха, след като арестуваха Бойко Борисов, че никога няма да работят с него и си направиха сглобката. И тези хора, с подкрепата на някои партии, които имат мерака отново да управляват страната, промениха, не, съсипаха Конституцията, която е една добра Конституция. Тя има не малко решения на европейско ниво. И видяхме един от ефектите от промените в Конституцията. А тепърва ще гърмят заложени мини“, категоричен бе президентът Първанов.

Според него, в тази предизборна кампания  са особено важни международните теми. Не само, защото се провеждат едновременно и избори за народни представители в Европейския парламент. “На Европа са й нужни здрави институции, нужни са й мъдри и отговорни депутати, членове на Европейската комисия, които да могат да проявят характер. Единствените, които в момента го правят са Орбан и словашкият премиер Роберт Фицо. Такива хора дават друг облик на европейските институции. Скъпи приятели, тази предизборна кампания преминава под мотото за войната.. Искам само да припомня, че още на другия ден след обявяването на войната, ние от АБВ, организирахме пресконференция, на която заявихме, че искаме незабавно примирие и бързи преговори за мир. Такива преговори започнаха в Турция и бяха стигнали до едно задоволително решение, но дойде парола отвъд океана и всичко приключи. Сега виждаме докъде стигна този конфликт. Пак ще искат мир с Русия, но след като загинаха много хора, пострадаха много икономики, в това число и европейската“, поясни Георги Първанов и заяви: “Много се надявам в тази кампания нашият народ да не гласува за ястребите. Това е възможно най-лошото, което може и трябва да им се случи. Ще припомня, че те лансираха идеята да върнат наборната служба за определен кръг наши държавни служители. Целта е, както стана във воюващите страни, част от тези млади хора да бъдат изпратени след това на фронта“.

Георги Първанов припомни, че по време, когато той управляваше страната, беше  против войната в Иран и затова тогава получи много удари от същата тази десница. „Мина време, стана атентатът в Кербала, а в този момент външният и военният ни министри бяха някъде. Наложи се аз да посрещам на летището ковчезите с телата на нашите загинали войници и да гледам  в очите майките с черните забрадки. Това не пожелавам на никой български държавник, не го пожелавам на България. И затова този дебат наистина е наложително да се проведе, защото оттатък наистина са от ястреб нагоре. Аз слушам внимателно изявленията на Бойко Борисов, на така наречената промяна. Да не говорим за ДБ. Затова препоръчвам нашата листа и всички, които се борим да влезем в Парламента, да изведем тази линия като основна“, категоричен беше президентът Първанов.

Той не отмина и една много важна и по неговите думи болезнена тема- образованието в България. „Не ми е безразлична тази тема, защото двама от моите внуци вече са ученици и за щастие- успяващи. По техните учебници виждам какво се случва. Затова ще кажа- такова настъпление към историческото минало на  нацията ни не е имало и по фашистко. Защото в периода до 1944 г, има една много хубава книга, от известен учен-академик, в която се посочва, че всяка година  в България се е празнувал 3-ти март.  И на парада са присъствали царят и царицата. Може да са спорили либерали, народняци, социалисти, но всички са били убедени, че това е нашият национален празник. На никой и през ум не му е минавало да бутне един от над 400-те паметници, които увековечават саможертвата на борилите се за свободата на България. А това са били не само руснаци, но и украинци, финландци, румънци и други. Когато тръгнаха да събарят паметника на Съветската армия, аз им напомних, че това е паметник на бойците от Трети украински фронт, защото тези бойци са влезли в България около 9.09.1944 г. Но никой не чува- бутат паметници, променят учебници и изопачават историческите събития. Това е нечувано. Затова, скъпи мои сънародници, изборите на 9 юни, са много важни за съдбата на България. Длъжни сме да бъдем отговорни към страната си и към бъдещето й“,  заяви в заключение президентът Георги Първанов.