Връх Руй събира отново българи и сърби

Връх Руй събира отново българи и сърби

Традиционното международно изкачване на връх Руй ще се състои този месец, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Тази година туристите от България и Сърбия отново ще се срещнат на върха, изкачвайки го от двете страни на границата.

Организираният поход от българска страна ще започне в 10:00 ч. на 22 юни, тръгвайки от селата Ломница и Забел. Маршрутът ще премине и през хижа „Руй“, където планинарите ще се подкрепят с разхладителни напитки и храна. Разстоянието до върха е осем километра в едната посока. Маршрутът от с. Ломница е с 1000 метра положителна денивелация, а този от Забел – с 900 метра. Срещата на туристите от двете страни на границата ще се случи около 14:00 часа.

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до „Гранична полиция“. В него трябва да бъдат посочени трите имена и единен граждански номер. При група може се изпрати имейл за всичките участници, уточнява от ТТД. 

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и сръбската община Бабушница, подписан през 2014 година.