Времето полудява: Връхлита ни 45-градусова жега

Времето полудява: Връхлита ни 45-градусова жега

През деня ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност, но превалявания и гръмотевици са възможни главно в и около планините на Западна и Югозападна България. Дневните температури ще бъдат във все още комфортния за месеца интервал от 28 до 33 градуса.

В Европа краткотрайни валежи ще има около Алпите, Полша, Западна Украйна и Британските острови. Топло и предимно слънчево остава на юг, както и у нас на Балканите.

У нас в събота и неделя предстои повишение на температурите и предимно слънчево време с малка вероятност за валеж.

В събота дневните стойности ще бъдат от 29 до 34, а в неделя – от 30 до 35 градуса.

Привечер срещу понеделник и в понеделник атмосферата частично ще се лабилизира и на места, отначало на запад  и северозапад, а после и в северните и централни райони ще прегърми и превали. Възможни са  и локални гръмотевични бури и градушки.

Повишението на температурите, обаче, ще продължи и те ще достигнат 31 до 36 градуса.

Във вторник ще бъде слънчево и горещо, с вероятност за краткотрайни превалявания само на изолирани места в планините. Дневните температури ще достигнат 33 до 37-38 градуса.

Първите за това лято стойности около 40 градуса, според сегашните моделни сценарии, ще достигнем на места в низините, с по-голяма вероятност – в Тракия, в сряда.

Ще бъде слънчево, много горещо, със слаб до умерен вятър от юг и температури от 35 до около 40 градуса.

Още по-високи температури, доближаващи се до абсолютните рекорди за летния сезон и съответно за цялата година, се очертават към четвъртък идната седмица. Според прогнозните сценарии, към които трябва да се отнасяме все още предпазливо, заради отдалечения срок, температурите е възможно да доближат и 45 градуса.

Дали това ще се случи, ще разберем в следващите дни.