15 000 туристи са притеснени за почивката си у нас след фалита на голям туроператор

15 000 туристи са притеснени за почивката си у нас след фалита на голям туроператор

Водещата туристическа германска компания обяви фалит. Туроператорът е трети по големина в Европа. В България има летовници, пристигнали с тази фалирала фирма. По данни от Германия 15 хил. туристи са планирали да почиват у нас с тази компания.

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, увери, че напрежение няма, тъй като броят на тези туристи към момента е малък.

Той посочи, че за всички тези почиващи се водят преговори с друг туроператор, който да поеме техните пакети. По отношение на бъдещите туристи Копчев посочи, че в Германия има застрахователен фонд „Пътувания“, от който ще бъдат върнати парите на летовниците или депозитите ще бъдат пренасочени към други компании.

Проф. Румен Драганов каза, че няма рискове за българския туризъм заради фалита на германската компания, тъй като процедурата по банкрут е много добре уредена в Германия. Той посочи, че другите германски фирми, с които работи България в момента не са в опасност.

Адвокат Антоан Атанасов от „Активни потребители“ посочи също, че риск от страна на Германия няма.

Драганов каза, че в България трябва да се направи гаранционен фонд за туризма.

„Има пълно неразбиране от страна на българските туроператори, които се занимават с изходящ туризъм, по отношение на това каква трябва да бъде тяхната отговорност и че са длъжни да направят гаранционен фонд такъв, какъвто има в другите европейски страни“, заяви експертът. Драганов каза, че държавата трябва да се ангажира с промяна в Закона за туризма./Източник :БЛИЦ