Свалиха короната на Мис България, вижте защо…

Свалиха короната на Мис България, вижте защо…

Варненката Елизабет Кравец е първата Мис България, която е лишена от титлата си. На 3 юни в страницата на конкурса във Facebook бе публикувано официално съобщение от Гаел Бонел Санчез, че се отнема титлата на Кравец, защото не изпълнява задълженията си и уронва репутацията, имиджа и престижа на конкурса.

Миналата година Санчез получи правото да организира конкурса от собственичката на марката „Мис България“ – Ирина Папазова и като организатор е сключил и съответния мениджърски договор с призьорката. Всяка носителка на тази титла получава не само корона, но и в продължение на една година – до избирането на следващата, трябва да изпълнява своите ангажименти като най-красива българка. Титулуваните красавици се занимават с благотворителност, дават интервюта и участват в тв предавания, снимат се в различни рекламни кампании, присъстват на официални събития, всички те, одобрени от организатора. И не могат да поемат самостоятелни изяви, без неговото изрично съгласие.

В случая с Елизабет Кравец след конкурса бе обявено, че тя ще има възможност да участва и в чужди филмови продукции, които се снимат в „Ню Бояна“, тъй като Гаел Санчез е част от екипа на филмовото студио.

Отнемането на титлата „Мис България“ е прецедент у нас. През 2002 г. имаше скандал с друга носителка – Теодора Бургазлиева, но тогава тя си остана призьорка. До централата на „Мис Свят“ в Лондон бе изпратен донос, че Бургазлиева има голи снимки, което противоречи на правилата на конкурса. Оказа се, че фотосите са художествена фотография и на тях не се вижда нищо неприлично от тялото на красавицата. Въпреки това от „Мис Свят“ препоръчаха тя да не участва в конкурса.

Елизабет Кравец обаче е лишена от титлата „Мис България“ и оттук-нататък тя няма правото да се представя като такава и да използва марката по никакъв начин, дори в социалните мрежи, даже и като хаштаг.

След обявеното решение в интернет плъзнаха всякакви предположения за причините за отнемането на титлата. Според някои коментари в основата е гаджето на Кравец – инфлуенсърът Атанас Пелтеков. Той има бранд за дрехи и варненката активно го рекламира, което вероятно не е договорено с организатора на конкурса.

Когато спечели титлата миналата година, също имаше буря от всякакви коментари в социалните мрежи. Тогава изборът се политизира и имаше упреци, че е украинка и няма право да носи приза „Мис България“. Оказа се, че това съвсем не е така. Майката е българка, а бащата е наполовина украинец, наполовина евреин. А красотата на варненката спечели и много поддръжници.

Сега нейното място ще бъде заето от първата подгласничка Илияна Борисова. Тя ще представи страната ни на световния финал „Мис Планет“ през септември.

„Искам да изразя дълбокото си съжаление, че госпожица Кравец се самоотстрани. Всъщност тя не ми остави друг избор действайки по този начин. Изпратих много ултиматуми, а последният ясно посочва, че ако тя продължи да ни избягва, както беше от месеци, ще трябва да оттегля правото да използва нашите търговски марки“, обясни Гаел Бонел Санчез пред „24 часа“.  „В началото на годината поисках среща с нея. Трябваше да обсъдим плащанията, които тя трябваше да получи, и тези, които ние трябваше да получим. И най-важното, да напомним да спазва нашите договорни отношения. Хората често се фокусират върху правата си, а не върху задълженията си. Исках да напомня, че не беше позволено да се свързва директно с марки, че трябваше да пренасочва всички запитвания от компании към нас, че не можеше да работи без договори с брандове. Също така, че не можеше да получава заплата в брой и тъй като е непълнолетна, имаше работно време, което трябваше да се спазва. Исках да напомня, че не трябва да работи с малки марки, тъй като имах предвидени за нея холивудски филми и международни марки, наред с други неща. Имах да обсъдя няколко неща с нея, но тя така и не отговори на моите съобщения и на съобщенията на Ирина Папазова. Дори околните не успяха да се свържат с нея. Какви други опции имах? Да продължим с госпожица призрак, която се възползва от светлината на прожекторите, която предлагаме, за личните си интереси?“

„Бях много щастлив, когато бях поканен в Hell’s Kitchen, защото мислех, че най-накрая мога да обсъдя тези въпроси с нея, тъй като тя също беше поканена. Но тя се отказа в последния момент, създавайки проблеми както на нас, така и на предаването на Nova. Да не говорим, че не за първи път отменя телевизионно предаване, което е одобрила. Дори след всичко това (и дори повече, което би отнело твърде много време за подробно обяснение) изпратих още едно официално писмо, давайки 7-дневен срок да се свърже с нас. Ясно заявих, че ако не се появи, ще бъда длъжен да отнема правото да използва титлата и търговската марка „Мис България“. Имаше ясен избор да продължи да бъде Мис България, но с отношението и бездействието си се самоотстрани. Тя знаеше последствията“, обяснява още той и отбелязва: „Подписа договор и го наруши няколко пъти.“ По думите му коментарите, които превръщат ситуацията в политическа, са глупави. „Бях първият, който защити нейните украински корени и ще продължа да го правя. Расизмът не е част от нашите вярвания. Нека държим политиката далеч от ситуация, която се свежда до управление на неуправляем талант“, казва Гаел Бонел Санчез.

Според самата Елизабет Кравец това не е законно. „Ако отидем в съда и се докаже, че имам някаква вина, може да има само финансови санкции. В договора не пише, че може да ми бъде отнета титлата. Това е незаконно. Аз съм от малкото миски, която не е спечелила титлата заради чичко паричко, имам приятел, който е млад – 20-годишен успешен бизнесмен. Много хора ми се обаждат сега и ме подкрепят“, казва тя. „Тази титла всъщност е търговска марка, която е моя собственост. И аз като собственик на марката мога да решавам кой може да я носи, независимо дали вече е връчена, или не. Елизабет Кравец е сключила договор за менажиране с Гаел Санчез като организатор на конкурса през 2023 г. По клаузите в него тя ще претърпи съответните неустойки.

Преценила съм, че Елизабет уронва имиджа на марката „Мис България“ и затова я отнемам. Оттук нататък тя не може да работи под тази марка и да се обявява като Мис България в интервюта, постове, социални мрежи, тагове, събития… никъде. И това е независимо от договора със Санчез. При него става въпрос за неизпълнение на работни ангажименти, свързани с марката „Мис България“, което също доведе до решението ми да отнема титлата“, коментира пред „24 часа“ Ирина Папазова.