Перник се готви за петия ретропарад на автомобили „Алея на класиката“

Перник се готви за петия ретропарад на автомобили „Алея на класиката“

Пети ретропарад на автомобили „Алея на класиката“ ще се проведе на 30 юни в Перник, съобщиха организаторите на проявата от автомобилен ретро клуб „AvangarD Classic“.

Събитието е под патронажа на кмета на града Станислав Владимиров. Изложбата на превозни средства ще бъде разположена в централния градски парк. По традиция любителите на класически коли ще имат възможността да се докоснат и снимат с различни марки возила от цял свят.

В програмата на ретропарада е предвиден и автопоход до с. Ковачевци с посещение на известни забележителности в околността. Организаторите припомнят, че за участие в парада не се подават заявки и не се заплащат такси, а всеки е добре дошъл.

По традиция на плаката за ретропарада е изобразен автомобилът, носител на Купата на кмета от миналогодишното издание. Сега централно място на него заема автомобил „Пакард“ от 1938 г., собственост на Георги Манев, който през 2023 година получи Голямата награда.

„Алея на класиката“ се превърна в неизменна част от активния живот на Перник и едно от очакваните събития за ценителите на автомобилите в миньорския град. В предходното издание бяха показани над 150 уникални возила и мотоциклети. Сред тях се открояваха американски, европейски, японски и съветски марки. „ДеСото“ от 1928 година беше най-старият автомобил, представен на ретро парада.