47 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ информират от ЦСМП

47 жители на региона, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ информират от ЦСМП

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 261 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 28 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник-167, коeто e със 17 повече  в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  40, което е с 1 повече от предходната седмица и Брезник- 19, което е с 3 повече и Земен- 19, което е с 5 повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени199 амбулаторни прегледа, което е с 5 по-малко от предходната. Най-много те са в Радомир-  73, което е със 7 повече от предходната седмица, Брезник-  50, което е със 7 по-малко от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Добрата новина е, че се наблюдава намаляване на пациентите, ухапани от кърлежи в региона, които са потърсили съдействие от спешните медици – 47, при 57 за предходната седмица. Най-много са  ухапаните в община Радомир- 18 и в Земен- 17. Следват общините: Брезник- 10,  Земен- 11 и Трън-8. Най-малко са ухапаните в община Трън- само 5.

Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 106, което е с 4 повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на сигналите за 3 ПТП, от които 2 в Радомир и 1 в Перник.

„Въпреки че се наблюдава лек спад на броя на ухапаните от кърлежи в региона, той все още е висок. Вярно е, че падналите напоследък дъждове създадоха сериозни затруднения на общините при косенето на тревните площи и третирането им срещу кърлежи. За съжаление, прогнозите са, че отново ще има валежи.  Затова апелирам хората да бъдат добре екипирани, когато се разхождат в гористи и тревисти местности. Това е особено важно за децата, които задължително трябва да са обути с панталони и високи обувки. Когато бъде забелязан върху тялото кърлеж, съветвам нашите съграждани да не правят опити сами да го отстранят. Процедурата при нас е безплатна и се вземат мерки, за да не се допуснат усложнения“, Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.