Връхлитат ни страшни природни аномалии, вижте кога…
dramatic lightning thundertbolt bolt strike in daylight rural surrounding bad weather dark sky

Връхлитат ни страшни природни аномалии, вижте кога…

Тази година очакванията на световните метеорологични централи за дългосрочни прогнози за района на България са за средни максимални температури с един градус над нормата – от 26 до 29 градуса.

Валежите ще са приблизително два пъти над климатичните норми за западната половина от страната и под нормите за Източна България – това става ясно от прогнозата за юни месец на синоптика Петър Янков, цитиран от „Труд“.

Ето какво време предрича той за първия летен месец:

Първа десетдневка на юни ще започне с валежи. До 3 юни се очаква динамично време със затопляне, с температури, надвишаващи 35 градуса в традиционно най-топлите части от страната. Очакват се силни гръмотевични бури в следобедните часове, с условия за градушки в Западна и в Централна България.

В периода от 5 до 7 юни ще има интензивни валежи около 50, 70 л/м2 в северозападните и в централните южни райони, с дневни температури, достигащи от 23 до 28 градуса.

В края на първото десетдневие, до 10 юни отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с валежи в в цялата страна, по-съществени в източните райони, условия за силни гръмотевични бури и градушки се очакват на 9 юни в Западна България.

През вторите десет дни ще има още превалявания, придружени от активна гръмотевична дейност. Те се очакват от 10 до 13 юни, главно в източната половина от страната.

От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево, превалявания се очакват само в планините от югозападните райони. Дневните температури ще достигат 24-29 градуса.

От 19 до 21 се очакват валежи със захлаждане и температури под 28 градуса.

В началото на третата десетдневка, от 22 до 26 юни, над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода от 23 до 27 ще бъде горещо с температури, минаващи границата за горещо време при нашите ширини – от 33 до 38 градуса.

В края на месеца от 28 до 30 юни има условия за гръмотевични бури в източните райони.

Геомагнитна прогноза

Изригвания ще има през десетина дни

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват в периодите от 7 до 15 юни, и от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 1 до 6 юни; от 16 до 22 юни, като около 19, 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца също – от 29 до 30 юни.

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината.

Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление.

През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи и най-често случващи се в сравнение с август и септември.

Народна метеорология

Вятър на Петровден – сняг по Коледа

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юни народната метеорология гласи:

Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.