Перник се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Перник се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. Поклонението се състоя пред бюст-паметника на българския революционер Христо Ботев пред Професионалната гимназия по техника и енергетика, чийто патрон е той.

Венци и цветя пред паметника на поета-революционер бяха поднесени от името на  кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния  управител Людмил Веслинов, председателя на общинския съвет Денислав Захариев и много граждани. На почетен караул пред паметника на Ботев застанаха членове на дружество „Традиция“. В отбелязването на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев участва и духовият оркестър към Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов.

Точно в 12:00ч. бяха включени и сирените в града. Движението замря, всички запазиха минута мълчание в израз на признателност и почит към делото на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

За първи път денят е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 до 1993 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.