При голям интерес премина обучението на членовете на СИК в Трън

При голям интерес премина обучението на членовете на СИК в Трън

Присъственото обучение, във връзка с ангажиментите и отговорностите на членовете на секционните избирателни комисии в изборния процес, се проведе  днес- 31.05.2024г  от 10:00часа в Трън.

„В обучението участваха над 150 от общо 158 членове на СИК. Обучението организирахме в Спортната зала, защото тя е най-подходяща за толкова хора. Трябва да подчертая, че определено имаше интерес към обучението. В него се включиха представители на: полицията и пожарната, представител на РИК-Перник“, поясни секретарят на Община Трън Станислава Алексиева. Тя поясни, че за изборите в Трън ще бъдат доставени 4 машини, които се очаква да бъдат доставени в събота и ще се поставят в градските секции, където гласоподавателите са над 300 човека. Вече има заповед на кмета на Общината от 16.00 ч в събота да започне снабдяването на секциите с изборните материали. На въпроса- как върви подготовката, Алексиева отговори:“ Вървим по вече утъпкана пътека. Нямаме никакви притеснения, както имаше по времето на ковид-пандемията, например. Единствено малко ни притесни беше изискването да има повече урни, в които да се пускат хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване. В секциите, където има машинно гласуване има изискване да имаме по 4 урни. Затова поръчахме допълнително урни, за да имаме и резервни, при нужда. Но се справихме с всички изисквания“.

Наред с обучението, днес Общината предостави възможност на жителите на град Трън и общината да участват в машинно гласуване с демонстрационна машина, която бе доставена специално затова и поставена пред читалището- в центъра на града. „Избрахме петък за демонстрацията, защото тогава е пазарен ден и в града идват много хора от селата. С машината имаше технически сътрудник и представител на РИК. Хората проявиха интерес и пробваха да видят как се гласува с машина“, поясни Станислава Алексиева.