Питбулът-убиец е проливал кръв и преди, а мъртвата му стопанка…

Питбулът-убиец е проливал кръв и преди, а мъртвата му стопанка…

Питбулът, който уби стопанката си във Варна, е нападал хора и преди. Мъжът, с когото жената е съжителствала, е заловил кучето веднага след инцидента в сряда и го е предал на общинските власти.

„Доколкото ни е известно, кучето е имало паспорт, който вчера е иззет. При наша проверка не се откри микрочип, но там има прободна рана. Това ще се установява допълнително“, каза пред bTV Христина Мирчева от приюта в село Каменар, където кучето се намира в момента.

„Животното е упоено и така е иззето. Когато беше настанено в приюта, беше установена прободна рана на врата. Грижим се за кучето и то е настанено в обезопасена клетка“, обясни тя.

По първоначална информация мъжът е опитал да спаси стопанката на питбула, намушквайки го с нож.

„Като цяло хората са настроени, че тази порода е опасна. Не всички кучета от тази порода агресират. Много е важно как се отглеждат и как стопаните се държат към тях“, каза още Мирчева.

Очакват се експертизите на съдебния лекар и да се установи дали кучето е виновно за смъртта на жената. Ако се установи, че кучето е убило жената, комисия от еколози ще определи съдбата му.

Инцидентът е станал в дома на жената в кв. „Галата“ във Варна. Смъртта на жената е настъпила от кръвозагуба.

Красимира Илиева живее в апартамента под този на жертвата. Тя извикала линейка, която да помогне на жената.

„Момичето беше кротко, но не се грижеше добре за кучето. Още миналата година то нахапа приятеля ѝ по крака. Момчето два месеца лекуваше раната си и се махна”, разказа тя пред Нова телевизия.

Съседи разказаха, че кучето е агресивно и се страхуват от него.

Питбулът е имал нашийник с електрошок, за да бъде контролиран. Според специалистите, кучето може да прояви агресия при страх или липса на социализация.

В някои страни за отглеждането на тази порода кучета трябва да се преминат специални курсове и стопанинът да има обособено място за животното. В някои държави породата дори е забранена.