Двойно са се увеличили ухапаните от кърлежи в региона, информират от ЦСМП-Перник

Двойно са се увеличили ухапаните от кърлежи в региона, информират от ЦСМП-Перник

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  233 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 25 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 150, коeто e със 17 повече  в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  40, което е с 8 повече от предходната седмица и  Трън- 19, което е със 7 повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 205, което е с 40 повече от предходната. Най-много те са в Радомир-  66, което е с 8 повече от предходната седмица, Брезник-  58, което е с 13 повече от предходната седмица и Трън- 52, което е с 14 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Неприятната новина е, че през изминалата седмица се е увеличил двойно броят на ухапаните от кърлежи в региона, които са потърсили помощта на спешните медици- 57. Най-много са  ухапаните в община Радомир- 28, което е половината от общия брой. Следват общините: Брезник- 10,  Земен- 11 и Трън-8.

Според директора на РЗИ д-р Александър Златанов, общинските управи в региона полагат усилия в борбата с кърлежите, което се вижда от намалелия брой на ухапаните. „Проблемът е, че непрекъснато вали и не може да се пръска, защото няма ефект. Щом времето се нормализира, ще започне усилено повторно косене на тревните площи и пръскането им“, поясни д-р Златанов.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 103, което е с 9 повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на сигналите за 3 ПТП, от които 2 в Перник и 1 в Радомир.

„Не може да не споделя тревогата от увеличения брой на ухапаните от кърлежи жители на региона. Вярно е, че падналите напоследък дъждове създадоха сериозни затруднения на общините при косенето на тревните площи и третирането им срещу кърлежи. За съжаление, прогнозите са, че от утре отново започват валежи.  Затова апелирам хората да бъдат добре екипирани, когато се разхождат в гористи и тревисти местности. Когато забележат върху тялото си кърлеж да не се опитват сами да го отстранят. Процедурата при нас е безплатна и се вземат мерки, за да не се допуснат усложнения“, Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.