Теди Кацарова помага на читалището в радомирското село Извор

Теди Кацарова помага на читалището в радомирското село Извор

Теди Кацарова засне видеоклип към най-новата си песен „Намирай ме“ в сградата на Народно читалище „Отец Паисий 1927 г.“ в радомирското село Извор. Това съобщи за БТА секретарят на културната институция Димитрина Мирчева.

Целта на изпълнителката е чрез продукцията си да съдейства за набиране на средства за извършване на основен ремонт на зданието, строено през миналия век и отличаващо се с уникална за времето си вътрешна художествена декорация. Изпълнителката е поела ангажимент, че ако изпълни целта си, ще инициира конкурс за детска песен в населеното място, в чието журиране ще участва.

За снимките на новия си клип певицата е избрала естествения декор на разрушения от метеорологичните условия читалищен салон. Същият, заедно с останалите високи части на сградата, са в опасно състояние, непозволяващо на местните самодейни състави да развиват нормално своята дейност. В момента работният процес е съсредоточен предимно в ниското крило, където се намират библиотеката и репетиционните зали. Това е наложило през есента на миналата година да започнат действия по спасяването и съхраняването на културното средище.

Необходимата сума за цялостния ремонт на читалището възлиза на около 230 000 лв. До момента са събрани близо 34 000 лв. Обявена е и дарителска кампания чрез изпращане на есемеси.

Мирчева изрази надежда, че част от средствата ще се съберат преди зимния сезон, за да може с тях да бъдат спрени течовете от тавана и да бъдат съхранени ценните художествени пана.

В края на декември м.г. читалището в Извор е подало документи към Националния институт за недвижимо културно наследство за обявяването му за недвижима културна ценност.

Изграждането на сградата е осъществено в контекста на масовото строителство на читалища на територията на община Радомир през втората половина на 20-и век.

Проектът е създаден в периода 1973 – 1976 г. Той е изработен от колектив в състав архитект Петър Радев, инженер – конструктор Елисавета Панова, художниците Филип Седефчев и Асен Старейшински от Проектантска организация – Перник. В строителството на сградата участва поделение номер 64920 в Перник на Главно управление „Строителни войски“ с технически ръководител Петър Младенов.

Читалището е официално открито на 24 май 1980 г. като част от общонационалното честване „13 века България“.