Свободните работни места на трудовия пазар в региона отново намаляха

Свободните работни места на трудовия пазар в региона отново намаляха

Втора поредна седмици предлаганите  през изминалата седмица свободни работни места на трудовия пазар в пернишко намаляват, като сега те са с 11 по-малко и станаха 103. Добрата новина е, че свободните работни места за безработни с висше образование се увеличиха, макар и само с 1 и станаха 12.

И през изминалата седмица остана актуално предложението за работа на 10 сортировачи за Костинброд.

Освен тях, на трудовата борса в Перник през седмицата се предлагаха свободни места за: психолози, продавач-консултанти, обслужващи работници промишлено производство, машинни оператори производство на фармацефтични продукти, консултанти по продажбите, банков служител-финансова платежна институция, служители на гише в пощенска станция, общи работници, обслужващи кулинарен щанд,  събирачи на отпадъци- разделно, сладкар, рехабилитатор, куриер, помощник кухня, лекар, шивач, пощенски раздавачи, учител по математика, физика и астрономия,  инженер-конструктор, технолог, биолог, монтажник на комбинирани изделия, химик-аналитик, арматуристи, охранители, социален педагог на 4 часа, технически сътрудник, обслужващи бензиностанция-газостанция, заместник-управители, шофьор на товарен автомобил, работник товаро-разтоварна дейност, продавачи на билети, машинни оператори, чистач-хигиенист, сервитьори, готвачи, бобиньор електрически машини, специалист контролни функции в търговията, агент събиране на вземания, склададжия, главен специалист, главен експерт, кранист, счетоводител.

Анализирайки пазара на труда в региона трябва да констатираме, че въпреки че наближава летния сезон, пазарът на труда в региона продължава да е твърде мобилен и не се чувства осезателно предлагане на работни места в строителството.

През изминалата седмица преобладаваше търсенето на кадри за обслужващите дейности,  а след тях и за производството.

И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 91 свободни места и 12 за безработни висшисти.