Земен посрещна гости за традиционния събор – земляческа среща

Земен посрещна гости за традиционния събор – земляческа среща

Стотици домакини и гости се събраха за традиционният събор – земляческа среща на манастир „Св. Йоан Богослов“. Сред тях бе и областният управител Людмил Веселинов. Гостите бяха посрещнати в двора на манастира от изложба на уникални картини на младите и амбициозни художници от Сдружение “Млади Български Творци”. А в ранното утро бе отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве и благополучие.

Децата на Земен пък зарадваха съборяните с много народни песни и български хора. Най-много емоции имаше около представлението на

малчуганите от детската градина.

Тази година за първи път, освен песни и танци, се проведоха и традиционните в миналото народни борби, възродени от новото ръководство на Община Земен в лицето на кмета Михаил Златанов.

Силни момчета, деца и юноши от клуба по борба „Миньор“ в Перник с президент шампиона Иво Ангелов, направиха демонстрации на зелената ливада пред манастира. За народните борби имаше и куражлии непрофесионалисти, които пожелаха да „се сборят“ на мегдана. Сили премериха голи до кръста мъже, а съдия на борбите беше самият шампион по борба на България Иво Ангелов. След шумни овации и скандирания на публиката, съдия Ангелов обяви края на срещата и вдигна ръката на победителя.

Участниците бяха наградени с медали лично от кмета на Земен Михаил Златанов под звуците на песента на Queen – „We Are the Champions„, а шампионът от народните борби получи за награда живо агне.

На празника сред гостите бе и областният управител Людмил Веселинов.