Стефан Евтимов – дългогодишен председатнел на читалището в земенското село Пещера обявен за съвременен будител

Стефан Евтимов – дългогодишен председатнел на читалището в земенското село Пещера обявен за съвременен будител

В навечерието на най-българския празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в рубриката „Съвременни будители“, Държавен архив – Перник представя Стефан Евтимов – дългогодишен председател на Народно читалище „Крюгер Николов“ – с. Пещера, община Земен.

Стефан Стоянов Евтимов е роден на 5 март 1955 г. в Земен. Работи 20 години в структурата на Министерство на вътрешните работи – в Районно управление – Радомир, участък Червена могила (1977-1980) и участък Земен (1980-1997). От 2008 г. до днес, вече пет мандата, е кмет и кметски наместник на с. Пещера, общ. Земен.

От края на 60-те години на ХХ век (дванадесетгодишен) е самодеец към читалището в с. Пещера. Част е от сурвакарската група, от групата за обичаи и от групата за автентичен фолклор „Клабучка китка“. Вече 42 години е председател на Народно читалище „Крюгер Николов“ – с. Пещера и „двигател“ на всички инициативи за възраждане на местните традиции и издигане на престижа на читалището. Два фестивала с център с. Пещера са в националния културен календар на читалищата в страната. От 2010 г. селото е домакин на фестивала „Сватбената обредност“, а от 2020 г. – на фестивала „От браздата до софрата“ или „Пътят на хляба“. Привлича като консултанти етнографи, хореографи, научни работници. Залага високи критерии при провеждането и организацията на редуващите се през година фестивали. Комуникира с институции и медии и привлича съмишленици. Достоен продължител на делото и традициите на д-р Кирил Петрунов – един от доайените на читалищната дейност в с. Пещера.

Стефан Евтимов участва и привлича дарители и спомосъществуватели за строежа на чешми, облагородяването на пространства, пътеки и кътове. Съдейства по проекти за възраждане на Пещерския манастир „Свети Николай Мирликийски“ и за създаването на представителна етнографска сбирка при читалището в сътрудничество между Община Земен и остров Сардиния, Италия.

През 2020 г. дарява документи на Държавен архив – Перник, от 2021 г. е в справочно обръщение личен фонд на името на патрона на читалището Крюгер Николов и през същата година негови снимки стават част от дигиталната колекция на Държавна агенция „Архиви“ https://photoarchives.archives.bg/. Стефан Евтимов е човек – „двигател“, вдъхновител, разпознаваем по делата си, упорит, непоколебим и отдаден в действията си в настоящето, за да предаде и остави в завет за бъдещето съхранените традиции, материалното наследство и живия облик на селото.