„Тази е лесна, пишете ѝ“: Данни на жени се разпространяват в чат групи без тяхно знание

„Тази е лесна, пишете ѝ“: Данни на жени се разпространяват в чат групи без тяхно знание

Денонощно бомбардиране с неприлични съобщения и обаждания – това търпят дамите с етикет „лека жена по неволя”

Десетки жени попадат без да искат и без да подозират в чат канали – с качена тяхна профилна снимка и телефонен номер. Това се случва в България през платформата Telegram. В скрити чатове като по каталог се разпространяват снимки и телефонни номера, придружени с посланието: „Тази е лесна, пишете ѝ“. Жертвите на тормоза търпят ежедневно и денонощно бомбардиране с неприлични съобщения и обаждания. В социалната мрежа те са обявени за леки и телефонните им номера са разпространени сред повече от 70 000 души.

Те са анонимни, защото не искат от утре на челото им да пише „лека жена по неволя”. Но днес телефонът им звъни предимно с предложения, които никога не са търсили. Защото някой е им е направил обидна „услуга” и е качил номерата им в група с порнографско съдържание.

„Аз съм качена като скрийншот от Вайбър. Скрийншотнали са ми телефона, името и снимката. И така са ме качили – като в лексикон. Там се вижда как изглеждам, не съм разголена, добре съм облечена, вижда ми се телефонът, име и фамилия. Звъни ми телефонът, аз го вдигам, казват ми имената, казвам: „Да, същата, на телефона е“. И отсреща се чува: „Свободна ли сте в момента?“. Това продължава 24 часа. Телефонът ми вече е на вибрация или го изключвам, защото когато започнат да звънят през нощта, наистина е кошмарно. Никой няма да издържи на този тормоз“, споделя жена, пожелала анонимност.

Няма обяснение откъде данните ѝ се появяват в споменатите чатове. „Аз съм омъжена жена, имам бизнес, който развивам. За мен беше наистина шокиращо. Това нещо ме кара да се чувствам омърсена и омерзена. В тази група може да има и приятели на детето ми. Синът ми е голям. Имаше моменти, в които просто исках да изчезна, да си хвърля телефона, да не вдигам на никого… Не исках дори да ходя на работа. За мен не е нормално телефони на хора, които нямат нищо общо с такава дейност, да попадат там, където не трябва. Без вина – виновен… В един от дните съобщенията бяха над 30, а обажданията – повече от 50. Аз работя с клиенти и вдигам и на непознати номера, защото това ми е работата“, споделя още тя.

След едно от неприличните позвънявания жената решава да запише разговора с мъж, който ѝ обяснява как и къде я е намерил. Казва, че явно някой я е харесал. „Общувала си с някой и не се е получило между вас, ядосал се е и е качил номера ти. Не беше само твоят – имаше 5-6“, обяснил мъжът. Друга от жертвите дори вече е баба. „Занимавам се със собствен бизнес. За пръв път, когато получих съобщение, бях на вечеря със съпруга ми. Пишеше „Здравей“ и реших, че е съвсем нормално, че е нещо, свързано с бизнеса ми. Когато обаче продължих да чета, се шокирах. Разбрах, че става въпрос за размяна на номера и търсят леки жени, а аз съм представена като такава. Снимката ми беше от Viber, с номера отдолу. Най-вероятно е взет от обява. Продавала съм бижута и ненужни дрехи в различни сайтове“, разкрива тя.

Номерът ѝ е качен от потребител с името Мечо Кух. Екип на NOVA опита да се свърже с него.

Включва се гласова поща.

Трета жена, пострадала от него, решава да влезе в порнографските групи, представяйки се за мъж.

„Най-голямата подобна група има повече от 78 000 членове. Условието да влезеш е да предоставиш на администратора интимни снимки или най-малкото контакти на жена.

Целта ми беше да видя първо кой ме е качил в тази група. И второ – да осъществя контакт с този човек. Исках да разбера защо го е направил“, обяснява тя.

Криминалният психолог Ивелина Иванова разказва, че мотивацията на такива хора са няколко минути слава. „Той е дълбоко комплексиран. Разпространява такива снимки и получава вниманието на такива като него. Това го валидизира и го кара да се чувства важен. Това е най-бързият и ефективен начин да получи нечие одобрение. Това е човек, който най-общо казано има проблем с общуването. Прави ни впечатление, че такива хора избягват зрителен контакт. Изпитват една базова неувереност. Ако не мога да отстоявам себе си по никакъв начин и нямам успехи сред жените – това е един добър начин да се валидизирам. Да пусна номер в приложение, да получа подкрепа от потребители в такава мрежа – още повече, че е анонимно. Това е още по-изкушаващо“, отбелязва Иванова.

Мечо Кух остава анонимен, качвайки номерата на редица жени, които никога не е виждал.

Някои от мъжете публикуват само снимки, други – телефонни номера, а трети стигат още по-далеч – обясняват къде работи жената и къде може да бъде намерена. Стига се до качване и на лични карти. Има и видеа с непълнолетни, както и обяви за продажба на наркотици. А институциите обкиновено казват, че в Telegram комуникацията е криптирана и не могат да направят нищо.

Дамите, жертви на тормоза, призовават за контрол и действия от страна на отговорните органи. „Това може да е руски сървър, но аз съм сигурна, че има съдебни опции за неутрализирането му. Имам блокирани около 500 номера, които мога да предоставя веднага на властите и да бъдат проверени. Те са на членове на тези групи. Ако в тях имаше наблюдаващи, вече щеше да е направено нещо по въпроса“, смята една от тях.

Причинителите на такъв тормоз са и мъже, и жени, на различна възраст и с различни професии.