Перничани отпразнуваха тържествено 24 май

Перничани отпразнуваха тържествено 24 май

Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На тържеството присъстваха представители на общински и държавни институции, на политически партии и много граждани.

Тържеството започна с празнично дефиле, в което участваха над 3500 ученици и учители. В него се включиха представителни блокове от всички училища в града. Площад „Кракра“ беше пълен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от фанфарния оркестър на VІ СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и деветметров трибагреник, който бе подготвен от тях специално за празника.

„Отново е 24 май – най-българският празник,  символ на българския дух в пътя му през вековете. Най-чистият празник, на който цял народ се прекланя пред едно велико дело. Този ден носи духът на двама братя, вдъхновени за един  свещен подвиг“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, в словото от името на кмета Станислав Владимиров.  Той добави, че създаването на българската азбука е уникално духовно достижение. „Словото ни дава път, посока и смисъл. Зарежда ни с енергия. То е вечно и неподвластно на времето. В това се крие неговото необяснимо чудо – да помни, да претворява, да възкресява. Да знаеш и съхраняваш родния си език е въпрос не само на образование, а на принадлежност към род и родина“, каза още Кръстев. Той заяви, че  знанието е сила, която е променила и ще продължи да променя света към по-добро. „На 24 май се прекланяме пред българския учител, който с дума и слово, с мисъл и вяра, всеотдайно и неуморно изгражда духовната крепост на знанието“, добави Стефан Кръстев.

Областният управител Людмил Веселинов заяви пред перничани, че днес с гордост и вълнение отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, празник, който ни обединява и ни напомня за величието на българската културна и духовна традиция. „Днес, ние сме част от велика европейска общност, в която българската култура и писменост заемат своето достойно място“, каза още Веселинов. Той поздрави всички ученици, учители, културни дейци и всички, които допринасят за съхраняването и развитието на нашата идентичност. „Вашият труд и отдаденост са основата на нашето бъдеще и надеждата за по-добро утре“, каза още областният управител.

След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна и празничният концерт на талантите от Обединения детски комплекс. На празника бяха връчени и плакетите за принос в образованието, културата и журналистиката.

Плакети за значителен принос и заслуги в областта на образованието бяха връчени на ОУ „Христо Ботев“ гр. Батановци, ДГ № 1 „Миньорче“, СУ „Темелко Ненков“, ДГ № 6 „Българче“, ДГ № 9 „Калина Малина“, VIII ОУ „Кракра Пернишки“, ХII ОУ „Васил Левски“,

ОУ „Св. Константин Кирил-Философ“, ЦПЛР Ученическо общежитие по случай годишнините от създаването им . Плакети и диплом за принос в образованието получиха и изявени учители и директори в пернишките училища и детски градини.

За значителен принос и заслуги в областта на образованието  бяха отличени учителите Величка Ангелова – старши учител в ДГ № 12 „Радост“, Даниела Йорданова – старши учител по български език и литература в Х ОУ „А. Константинов“, Емануил Врангов – старши учител подготвителна група в СУ „Тeмелко Ненков“, Емил Георгиев – старши учител по математика в ПМГ „Хр. Смирненски“, Зоя Пенева – старши учител по български език и литература в  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Дивотино, Любка Дамянова – старши учител по френски език в ГПЧЕ „Симеон Радев“, Любка Асенова – старши учител практическо обучение в ПГОТ „Св. Иван Рилски“, Людмила Милушева – зам.-директор по учебна дейност и учител по химия и опазване на околната среда в V СУ „Петко Р. Славейков“, Мариела Ивайлова – учител по изобразително изкуство в ОУ „Св. Иван Рилски“, Мартин Иванов – ръководител направление „Информационни и комуникационни технологии“ в XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Теодора Рангелова – учител по история и цивилизация в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“

За значителен принос и заслуги в областта на културата бяха отличени художникът Валентин Топалов, Венцислава Крумова – главен уредник на РИМ Перник, художникът Дончо Захариев – художник и народната певица  Радка Алексова

Плакет за „Значителен принос в областта на журналистиката“ бе връчен на Милен Миланов –  кореспондент на БТА.

Тържественото честване приключи с богата празнична програма.