Петър Първанов, водач на парламентарната листа на Левицата в Перник: Животът ни може да се промени, това зависи от нас!

Петър Първанов, водач на парламентарната листа на Левицата в Перник: Животът ни може да се промени, това зависи от нас!

„В тази предизборна кампания, която е много важна за нашата страна, аз и останалите членове на листата за народни избраници от Перник сме си поставили за цел да ви убедим, че животът ни може да се промени и това зависи от нас. Затова трябва всички да гласуваме на предстоящите парламентарни избори на 9 юни.“ Това заяви пред избирателите си в Перник водачът на листата на Левицата за народни избраници от Перник- Петър Първанов.

На въпроса- какво представлява в момента политическият елит на държавата ни, Петър Първанов отговори:“ Да започнем от уж водещата партия- ГЕРБ.  Г-н Борисов 12-13 години вече се държи като господар, кара ни се от телевизионния екран, играе го като външен министър. Дойде ковид кризата и започна да се движи в един джип. После омръзна на хората  и се скри. Но днес отново Бойко Борисов ни говори назидателно по телевизията. Сега той се опитва да се дистанцира от политическа партия „Продължаваме Промяната и ДБ, заради разразилите се скандали. Следващите в политическия елит до сега са Продължаваме Промяната и ПП ДБ. Техният министър-председател излезе с изявление, че не го интересува дали българската икономика ще пострада, важното е Русия да страда. Това е нечуван цинизъм. И въпреки, че ДПС не са официално в управлението на страната, те се оказаха решаващ фактор. Напоследък г-н Делян Пеевски определя дневния ред в страната. По телевизионния екран той поздравява евреи, християни и мюсюлмани по празниците. Аз обаче смятам, че единствената вяра, която има този човек, е към финикийските знаци“.

Що се отнася до опозицията, според Петър Първанов, там нещата също са плачевни:   “Да вземем Възраждане. Вие вярвате ли, че ПП “Възраждане“ наистина е опозиция? Преди 6-7 дни, ние излязохме с призив от Левицата, че предстои да дойдат в страната ни украински енергийни експерти. Те щели да оглеждат ядрените реактори, предназначени за АЕЦ “Козлодуй“, които стоят на площадката на ядрената централа и не са монтирани, за да ги купят. Аз лично не вярвам, че украинците ще купят тези реактори. Ние обикновено подаряваме. ПП “Възраждане“ са парламентарно представени, а Народното събрание е най-висшия орган в държавата, но вместо да предизвикат дебат или да настояват за извънредно заседание, те излизат и правят протести на улицата. След като не смятат Народното събрание за решаващ фактор в страната, защо да гласуваме за тях? Нека си стоят извън Парламента, явно такъв им е капацитета. Що се отнася до БСП, не искам да ги коментирам, достатъчно е да се види какво прави тяхната лидерка и коментарът е излишен. Въпреки, че, според мен, в партията има хора, които имат потенциал да управляват държавата“.

Според водача на парламентарната листа на Левицата в Перник,  Народното събрание е висшия орган на управление в държавата и в него трябва да отидат знаещи хора, професионалисти. „В сегашния Парламент максимум 20% са такива, останалото е сбирщина. Сигурно някои политици ще ме опровергаят. Да, наистина реално се вкарват пари в държавата по линия на ЕС, проблемът е в това, че ние първо не успяваме да ги усвоим или пък се краде безогледно. Затова повечето от обектите, които сме направили с европейски пари веднага ги ремонтираме. Другата беда за нашата страна са войните, които се водят около нас.  Общоизвестно е, че нашата страна не е подготвена за евентуален, не дай Бог, военен конфликт, в който да се наложи да се защитят границите на страната. А иначе даваме милиарди за военна техника, вместо тя да бъде произведена от нашите военни заводи, при това на много по-ниска цена. Не искам да говорим за състоянието на образованието в момента. Схемата- парите следват ученика не доведе до нищо добро. А що се отнася до здравеопазването, там положението е още по-лошо. Опускат се милиарди лева. От 800 милиона лева преди новата ни история, в момента се дават почти 8 милиарда за здравеопазване и смъртността при нас е най-висока. Някой да усеща, че нещо се е подобрила в държавата по отношение на здравеопазването, едва ли има такъв.  Това е така, защото никой няма смелостта да се заеме с реформи в здравеопазването. Така е, защото изпращаме да ни управляват хора, които нямат потенциал затова, а им липсва и желание, за жалост. По още много проблеми в страната можем да говорим. Аз не се сещам за някой сектор в държавата, който да се развива добре“, заяви Петър Първанов.

Според него, надежда за промяна в държавата има. „Аз искам да ви убедя, че на 9 юни трябва да гласувате с бюлетина №19  на парламентарните избори, защото това е правилния избор. Моята искрена молба към вас и вашите близки е да гласувате на 9 юни- независимо за кого, но да дадете своя глас. Единственият демократичен начин да изметем този политически боклук, чиято смяна искаме, е чрез избори. Това е единствения демократичен начин за промяна“, подчерта кандидатът за народен представител от региона Петър Първанов.

„Много е  важно, скъпи съграждани, на кого ще се доверите на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Хора, които не са извървели пътя към една работеща коалиция, а разчитат на другия ден след изборите да седнат в мола, да изпият по едно кафе и след това да направят правителство по някакъв измислен ротационен принцип, не заслужават доверие. На времето бях много критикуван затова че спомогнах за създаването на тройната коалиция, но тя беше за четири години бетон. И пак сме критикували някои от министрите, но това беше в рамките на демокрацията. Много се надявам от нататък подобни експерименти да няма в нашата страна“, заяви пред избирателите в Перник Георги Първанов- президент на страната в периода 2002-2012 г.