Наполовина намаляха болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ
?????????????????????

Наполовина намаляха болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Почти двойно са се увеличили заболелите от остри респираторни заболявания в региона, през изминалата седмица. За този период са регистрирани 93 болни, при 52 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 132,97%оо, при средна за страната 74,47 %оо към 12.05.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Добрата новина е, че през миналата седмица наполовина са намалели болните от варицела. През този период са констатирани 4-ма болни, при 8 за предходната седмица като всички са деца. Най-много са заболелите деца във възрастовите групи 0-4 г. – 3 и  10-14 – 1. Заболелите се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Случаите са регистрирани в общините Брезник и Радомир.

През изминалата седмица е установен само 1 болен от туберкулоза, при нито един за предходната. Заболелият е мъж на 28 г. от Перник, който се лекува в СБАЛББ-Перник.

От РЗИ поясниха, че  са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 64 проверки. 15 от тях са  относно спазване забраната за тютюнопушене.

В резултат на упражнения контрол през изминалата седмица, здравните инспектори са издали 36 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 149 проби питейна вода от различни населени места, за да се установи дали подаваната им пода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.