Успелите ромски жени представиха с фотоизложба и дискусия

Успелите ромски жени представиха с фотоизложба и дискусия

В Перник бе открита впечатляваща фотоизложба на тема „Ромската жена е…“. Това е пътуваща изложба, която представя множеството лица на успелите ромски жени в България. Тя е не само артистично постижение, но и социален проект, който цели да покаже положителни ролеви модели и да вдъхнови останалите членове на ромската общност.
Изложбата разкрива историите на жени, които са образовани, красиви и амбициозни. Те са решени да се реализират в избраните от тях професии, като се справят с едно от най-големите предизвикателства – да повярват в собствените си способности. Участничките в изложбата са примери за успешна реализация в различни области: преподаватели по български, английски език и математика, социални работници, експерти по застъпничество, майки, собственици на кабинети за неотложна медицинска грижа, лаборанти, здравни медиатори, студенти, бъдещи геолози, гримьори, фризьори и собственици на малък бизнес. Те показват, че ромската жена може да постигне много и да се отличи в разнообразни професионални сфери.
По време на откриването на изложбата бе проведена и дискусия на същата тема. Участниците обсъждаха предизвикателствата и успехите на ромските жени, като подчертаваха значимостта на образованието и личната амбиция за преодоляване на социалните бариери. Тези жени, чрез своите постижения, вдъхновяват и дават пример на всички, че с упоритост и вяра в себе си могат да се постигнат високи цели.
Изложбата „Ромската жена е…“ е не само възможност за запознаване с историите на успешни ромски жени, но и платформа за промяна на обществените нагласи и стереотипи към ромската общност. Тя демонстрира, че успехът е възможен за всеки, независимо от произхода, и че ромските жени имат силата и потенциала да бъдат лидери и вдъхновители в своите общности и извън тях.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец май в Международен младежки център – Перник.