След предупреждението на БНБ вижте с колко се очаква да бъдат орязани ипотечните кредити

След предупреждението на БНБ вижте с колко се очаква да бъдат орязани ипотечните кредити

Народната банка поиска от търговските банки все по-внимателно да следят на кого отпускат кредит, в какъв размер, и за какъв срок.  Тази новина вълнува стотици хиляди българи или по-скоро нейните последствия.

Причината – въпреки стабилността на банковия сектор, сериозният ръст в жилищното кредитиране може да доведе до проблеми. „В момента те не са притеснени от това, което виждат, не са разхлабени кредитните критерии, но ще продължат да следят и ще вземат мерки, ако ситуацията се промени”, коментира Пламен Ненов, член на УС на Норвежката централна банка.

Според кредитни консултанти към момента народната банка основно показва кои трябва да са критериите за отпускане на кредит. „БНБ отново акцентира на три основни момента – доходите на клиента, размера на финансирането и срокът на кредита”, каза кредитният консултант Иван Стойков пред „Нова“. Ако кредити се отпускат безразборно, твърди той това може да доведе невъзможност на банките да съберат всичките си задължения. Според брокерите обаче кредити така или иначе, не се отпускат лесно.

Според експерти затягането в цифри ще изглежда по следния начин. Ако клиент е могъл с доходите да получи до 85 процента финансиране при покупка на жилище, сега ще са 75-80%. Те обаче са категорични, че това напълно е в тон с пазара.