Почти наполовина са намалели ухапаните от кърлежи, информират от ЦСМП

Почти наполовина са намалели ухапаните от кърлежи, информират от ЦСМП

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  208  повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 66 по-малко от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 133  коeто e с 51 по-малко  в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  32, което е с 12 по-малко от предходната седмица и  Брезник- 17, което е с 1 по-малко от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 165, амбулаторни прегледа, което е с 10 по-малко от предходната. Най-много те са в Радомир- 58, което е с 6 повече от предходната седмица, Брезник- 45, което е с 16 по-малко от предходната седмица и Трън-  38,  което е с 3 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

Другата добра новина е, че през отминалата седмица е намалял броят на ухапаните от кърлежи в региона, които са потърсили помощта на спешните медици- 28, което е със 17 по-малко от предходната. Това е над два пъти повече от предходната седмица. Най-много са  ухапаните в община Радомир- 13, в Брезник- 9, Трън-4 и Земен-2.

Според директора на РЗИд-р Александър Златанов, общинските управи в региона полагат усилия в борбата с кърлежите, което се вижда от намалелия брой на ухапаните. „Проблемът е, че непрекъснато вали и не може да се пръска, защото няма ефект. Щом времето се нормализира, ще започне усилено повторно косене на тревните площи и пръскането им“, поясни д-р Златанов.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 95, което е с 28 по-малко от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

Добрата новина е, че през изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник не са реагирали на нито едно ПТП. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.