РЗИ- Перник стартира кампания по повод Международния ден н засегнатите от ХИВ/СПИН                                               

РЗИ- Перник стартира кампания по повод Международния ден н засегнатите от ХИВ/СПИН                                               

Регионална здравна инспекция – Перник стартира информационна кампания за отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под мотото: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!”. Тя е част от третия етап на Национална АНТИСПИН и има за цел да насочи вниманието към проблема като се повиши обществената информираност за ХИВ и се отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, нуждаещи се от тях.

Кампанията ще се проведе в периода 17-23.05.2024 г. и се предвижда да бъдат реализирани много инициативи.

В партньорство с Община Радомир ще бъде изградена цветна леха, във формата на панделка, като акт на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН на 21 май 2024 г. от 14:30 часа в гр. Радомир, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №23, в двора на Младежки културно-информационен център „Европа“.

Екип на Регионална здравна инспекция – Перник ще предоставя услуга по анонимно и безплатно консултиране и изследване на терен с бързи имунохроматографски тестове за ХИВ, сифилис, хепатит В и хепатит С на 21 май 2024 г. в часовия интервал от 13:30 часа до 15:30 часа в сградата на Младежки културно-информационен център „Европа“, гр. Радомир.

През целия период на кампанията ще се провеждат Дни на отворените врати за доброволно, анонимно и безплатно изследване на граждани в лабораторията на РЗИ.

Информиране на обществеността за същността и начините на заразяване с вируса, чрез разпространение на флаер под формата на знака „СТОП“.