Двадесет и първото издание на филмовия фестивал за късометражно кино In the Palace ще се проведе в Перник

Двадесет и първото издание на филмовия фестивал за късометражно кино In the Palace ще се проведе в Перник

Двадесет и първото издание на международния фестивал за късометражно кино In the Palace ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Перник, съобщиха организаторите.

Селекцията на фестивала включва 165 филма от цял свят, които ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката. Домакин на всички събития ще бъде Дворецът на културата в миньорския град.

Фестивалът ще бъде открит с филма Liza, Go Оn („Лиза, продължавай“) на режисьорката Нана Джанелидзе, която е носител на награди от филмовия фестивал в Кан, както и от други престижни международни конкурси.

Традиционно освен конкурсната програма, In the Palace ще проведе Filmer Force Pitch – международен форум за представяне на късофилмови проекти пред професионалисти с награден фонд от 10 000 лв., както и различни обучителни работилници със специалисти в областта на кино индустрията. 

„Както всяко издание, така и в това сме подбрали най-доброто от късометражното кино за изминалата година. Ще покажем наистина страхотни продукции от света на късите филми, но освен това ще имаме и различни съпътстващи събития, които са важни за индустрията и специалистите в нея“, каза Цанко Василев, директор на In the Palace. 

В състезателната програма са селектирани 165 заглавия от целия свят, като над 80 процента от тях са европейски продукции, а цели 57 са на жени режисьори. Българските късометражни филми, които ще участват в различните конкурсни програми са 13, сред които и новият проект на режисьора Андрей Паунов. 

Припомняме, че през изминалата година юбилейното 20-ото издание на фестивала за късометражно кино In the Palace, състояло се в периода 10 – 17 юни, се проведе в Перник и още четири други големи града, сред които София, Варна, Бургас и Пловдив. Фестивалът се организира от Фондация „Международен фестивал за късометражно кино In the Palace и Фондация „Култура Перник“ с подкрепата на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма „Медиа“ на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.