Тетрис за 50 бона: Бандитите Софиянеца и Пуйката слагат ръка на тези автомобили

Тетрис за 50 бона: Бандитите Софиянеца и Пуйката слагат ръка на тези автомобили

Другата тенденция в момента е свързана с кражбите на електромобили и хибриди

Автокрадци задигат суперлуксозни джипове, но вместо да ги пласират на черно, в момента са спрели износа зад граница и ги разглобяват на части. След това ги продават в интернет.

Само за последния месец са изчезнали над 10 тузарски всъдехода, като най-предпочитаните марки са Jeep, “Мерцедес“ и BMW, обясниха източници от МВР пред „Телеграф“.

„Сложно се откриват такива автомобили, тъй като им свалят всички защити, всякакви допълнителни джипиеси и ги разкостват буквално в пернишки морги“, коментираха криминалисти, които работят по направление „Автокражби“.

По думите им двама от най-знаковите бандити – Софиянеца и Пуйката, пък са минали на електромобили, тъй като после пласирали батериите им за по 10 000 лв.

Игра

Машинката, с която бандитите отключват и запалват двигателя на джиповете, се нарича „Тетрис“, тъй като наподобява старата игра по външен вид. Джаджата е измислена от руснак, но се използва масово в Полша, България и Италия.

В момента тя била подобрена, но продължава да бъде  маскирана в корпуса на портативна игра на Nintendo Game Boy. Заради нововъведенията цената й била 50 000 лв. По оперативна информация с „Тетрис“ разполагат Хастара и Гопето.

Заради затегнатите мерки по границите особено след влизането ни в Шенген по въздух и вода те и други техни по-изтъкнати в подземния свят колеги предпочитали да задигат по 3-4 коли на месец, а не както преди година – по толкова за седмица.

Хибриди

Другата тенденция в момента е свързана с кражбите на електромобили и хибриди. Те се превърнали вече в запазена марка на пернишкия бандит Пуйката и на Софиянеца. Те разполагали с друга машинка, с която дори не се налага да влизат във возилото, за да запалят двигателя.

Джаджата била наполовина по-евтина от тетриса – или 25 000 лв. „Целта на крадците не е електромобилът, а само батерията. Тя представлява интерес за тях, тъй като я пласират за около 10 000 лв. на черния пазар“, коментираха полицаи.

По думите им доста често хибриди и електрички били откривани зарязани в паркинги на молове и големи магазини само с липсващи батерии. Другата характерна особеност при свиването на електромобил била, че джамбазите дори не влизали във возилата, преди да запалят двигателите им отвън с модерната джаджа.

Пак започна схемата с фалшиви пари за мотори

От МВР алармираха, че отново се е разразила схемата за купуване на мотори (особено кросови), като измамници ги плащат във валута. Уловката е, че доларите и еврото са фалшиви и се броят на ръка на собственика. Проверка показа, че последният случай е отпреди 4 дни.

Николай Руменов е публикувал и снимка на задигнатите мотори във фейсбук групата „Откраднати автомобили и мотори“. „Издирват се двата мотора поради измама плащане със фалшиви пари… Honda CRF 450 2017 и KTM SXF 350 2016, и двата мотора са със електрически стартер. Предлагам възнаграждение за достоверна информация!“, пише Руменов.

Разбива ключа за 1 до 3 минути

Тетрисът успява да отключи джипа и да запали двигателя за 1 до 3 минути. Крадецът натиска 4 пъти един бутон и машината прави останалото. Според запознати с джаджата може да се отключат 20 возила, тъй като толкова ключа може да разшифрова и данните им да се запазят в паметта на тетриса./ Източник: БЛИЦ