С Парад на знамената започна конвенцията на ФЕКГ в Перник

С Парад на знамената започна конвенцията на ФЕКГ в Перник

Перник е домакин на 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове. В града ни пристигнаха над 100 делегати от 20 страни, които ще изберат новият председател и ръководство на организацията. В 17:00 ч. вчера на площад „Кракра“ започна Парад на знамената на страните участнички, с участието на Мажоретния състав и Фанфарния оркестър на VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУРИЧЕ „Д-р П. Берон“, които понесоха флаговете на 20-те държави, участнички в събитието. През цялата седмица участниците в конвенцията ще опознаят забележителностите на Перник и ще се запознаят с историята на града ни.
Кандидатурата на Перник бе утвърдена на годишното събрание на ФЕКГ, което през изминалата година се проведе в гр. Лесковац, Сърбия. В гласуването на срещата на Генералната асамблея участваха 80 делегати от 15 страни и всички единодушно подкрепиха кандидатурата на града ни. Така ще бъде отбелязана и 20-та годишнина от 24-та конвенция на организацията, провела се в града ни през 2004 г.
Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на ФЕКГ обяви градът ни за Европейска столица на маскарадните игри. През 2004 г. в града се провежда XXIV конвенция на организацията. Тогава дългогодишният председател на организацията Хенри Ван дер Кроон е обявен за почетен гражданин на Перник.