Земен – един от 46-те града в България, които са увеличили населението си миналата година

Земен – един от 46-те града в България, които са увеличили населението си миналата година

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си през миналата година, а само пет от тях са областни центрове. Това показва съпоставяне на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт за население по градове и пол към 31 декември 2023 г. с тези от година по-рано, направено от БТА. Областните центрове, които увеличават жителите си, са Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив и София. В останалите 211 града хората са намалели с различен брой. Градовете, чието население е под 1000 души, са 11.

Данните сочат, че най-голямо увеличение на жителите е регистрирано в трите най-големи по население града в страната – София, Пловдив и Варна.  С двуцифрен брой жители се повишава населението на 23 от градовете в страната. Сред тях е и Земен, в който в края на миналата година жителите са със 70 повече.

За разлика от предишни години, през миналата няма област, в която всички градове да увеличават жителите си.

В девет области са разположени по два от градовете с увеличаващо се население. Това са в Благоевградско – Банско и Мелник, във Варненско – Бяла и областният център, във Великотърновско – областният град и Златарица, във Видинско – Димово и Дунавци, в Кюстендилско – Бобошево и Сапарева баня, в Ловешко – Летница и Угърчин, в Пловдивско – областният център и Садово, в Русенско – Ветово и Глоджево и в София-град – Банкя и столицата. Останалите градове са разположени в областите Добрич – Балчик, Перник – Земен, Сливен – Кермен, Хасково – Маджарово, Шумен – Върбица. Шест областни центъра губят по повече от 1000 жители през 2023 година. Това сапВидин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен и Русе. От областните градове с повече от 800 души намалява населението на Ямбол – с 886. С повече от 700 намаляват жителите на Хасково – със 788, Сливен – със 735 и Перник – със 730.

Справката сочи, че към края на миналата година всички градове в десетката на най-големите необластни населени места губят различен брой от своето население.

В 20 български града живеят повече мъже отколкото жени, в два са поравно. В края на миналата година в 20 от българските градове живеят повече мъже отколкото жени. Сред тях отново е Земен.