Два пъти повече са ухапаните от кърлежи в пернишко, алармират от ЦСМП

Два пъти повече са ухапаните от кърлежи в пернишко, алармират от ЦСМП

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 277  повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 32 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 191,  коeто e с 37 повече   в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  45, което е с 3 повече от предходната седмица и  Брезник- 18,  което е с 3 повече от предходната седмица.

Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени  176  амбулаторни прегледа, което е с 3 повече от предходната. Най-много те са в Брезник- 63, което е с 10 повече от предходната седмица, Радомир- 46, което е с 14 по-малко от предходната и седмица и Трън- 35, което с 3 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

За сметка на това пък, отново има драстично увеличение на ухапаните от кърлежи в региона, които са потърсили помощта на спешните медици- 45. Това е над два пъти повече от предходната седмица. Най-много са  ухапаните в община Радомир- 21 и в Брезник- 17, земен-5 и Трън-2.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 125, което е с 25  повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

През изминалата седмица екипите на ЦСМП-Перник са реагирали на 3 ПТП. От тях 2 са били в община Перник и 1 в община Радомир. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

 Анализът, който направихме за изминалата седмица показва, че са се увеличили значително повикванията на спешния телефон. Това, което буди притеснение е значително увеличеният брой на ухапаните от кърлежи- 45.  Това е два пъти повече от предходната седмица. Очевидно е, че кметовете в областта  трябва да предприемат необходимите мерки в борбата с кърлежите, за да не се допуснат усложнения. Отново припомням на нашите съграждани, че обработката на кърлежи от спешните медици е безплатна. Нека не се опитват сами да ги вадят и да усложняват след това изваждането им“, поясни д-р Симеонов.