Слагаме на трапезата си опасни плодове и зеленчуци, показа проверка

 Слагаме на трапезата си опасни плодове и зеленчуци, показа проверка

Експеримент на NOVA засече недопустими нива на пестициди в зелената салата. Оказва се, че най-употребяваният зеленчук по това време – марулята, е пълна с невъобразими химикали и вещества, категорично вредни за нашето здраве.

С настъпването на пролетта все по-често слагаме на трапезата си различни видове зелени салати. А така ще бъде оттук-нататък цяло лято. Какво обаче сервираме на близките си?

Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди.

Проверката, предизвикана от медията, е направена  съвместно с лабораторията за химични изпитвания и контрол. Тя показва, че в марулята, която е взета за експеримента, има два пъти повече от разрешените пестициди.

Прави се уточнението, че това не е представителна извадка, тъй като не са взети достатъчното количество марули, което е килограм и половина. Тествани са само две, но е факт, че и в двете е имало двойно повече пестициди.

 Експериментът започнал от голяма верига магазини. Взети са маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите са тествани в лабораториите на БАБХ. Това е много прецизен процес, всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен с лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.

В лимона обаче също са открити пестициди при проверката. Те се използват при борбата с вредителите.. при този цитрусов плод.

„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено, когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, казва  Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.

Експерти съветват да не слагаме корички от цитрусови плодове в храни, без да ги измием.

„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, казва още инж. Елка Темелчева.