В събота ще е слънчево, но в неделя отново ще вали

В събота ще е слънчево, но в неделя отново ще вали

“През изминалите дни целият участък под река Дунав беше засегнат от така наречения стационарен фронт. При него нито топлият, нито студеният въздух успява да надделее, което предизвиква силни валежи на едно и също място в продължение на много време“, заяви пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Това донесе проливните дъждове на много места в Северозападна България. В Оряхово са паднали 80 литра на квадратен метър. Във Видин – 65 литра. Не съществува канализация, която да поеме повече от 40 литра вода на квадратен метър. Затова и в Плевен се стигна до наводнения. Там релефът е такъв, че от високите квартали водата се стича в ниското, в централната част на града“, поясни той.

По думите му обаче този стационарен фронт се движи на юг и ще напусне България до довечера.

„Ще се пренесем в една област с много слънце. Очаква се в неделя следобед да нахлуе студен фронт, който отново ще донесе дъжд, но ще задържи температурите характерни за месец май. В понеделник и вторник също има вероятност от валежи, но не толкова проливни“, уточни проф. Рачев.

„Няма как да избягаме от динамиката на времето през май. Утре ни очакват топло време и много слънчеви часове“, допълни той.

„В София сутринта в събота ще бъде хладна. През деня обаче слънцето ще се появи, а температурите ще достигнат 20 – 21 градуса. В сряда очакваме 24 градуса. Дъждът днес ще приключи до часове. До довечера и в Родопите ще спре да вали.

Във Варна вятърът през почти цялата седмица ще бъде от изток. Морето е хладно и затова там температурите ще се задържат ниски, което е типично за пролетта. В неделя и понеделник там се очакват леки превалявания, но няма опасност от проливни дъждове.

В Русе и днес, и утре времето ще бъде приятно. В следобедните часове дори слънцето ще се покаже.

Дъжд във Велико Търново днес ще вали повече в сутрешните часове. Следобед ще настъпи затопляне. В понеделник ще настъпи по-студен фронт, но и там от сряда времето ще бъде топло“, прогнозира климатологът.

Професор Рачев припомни, че наводненията не са нещо не типично за нашия регион.