Само 6 болни от коклюш има в пернишко, от седмица няма нов случай, твърдят от РЗИ

Само 6 болни от коклюш има в пернишко, от седмица няма нов случай, твърдят от РЗИ

Седем пъти по-малко са заболелите от варицела в областта през изминалата седмица. Регистрираните болни през този период са 2-ма, при 14 за предходната седмица. Заболелите са деца от общините Перник и Радомир. Те са във възрастовите групи 5-9 г. – 1 и 15-19 г. – 1 и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

През седмицата са констатирани 9 болни от скарлатина, при 10 за предходната. Най-много са заболелите на възраст 5-9 години- 4. Следват възрастовите групи: 1-4 г. – 2; 10-14 г. – 2 и 30-34 г. – 1. Заболелите са от Перник и Радомир и се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През периода са установени 5 болни от коклюш, при 1 за предходната седмица. Заболeлите са 3 деца на възраст 10 г.-17 г. и 2 жени на възраст 20 г. и 66 г. от област Перник, които се лекуват в дома си под наблюдението на личния си лекар. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома и колективите.

Според директора на РЗИ-д-р Александър Златанов, от една седмица в региона не е регистриран нито един болен от коклюш. Въпреки това са предприети необходимите мерки, за да се ограничи до минимум разпространението на болестта в региона.

През седмицата са регистрирани 18 болни от заразни заболявания без грип и остри респираторни заболявания, при 26 за предходната седмица.

Намаляват болните от грип и остри респираторни заболявания. През седмицата са констатирани 67 болни, при 73 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 95,80%оо, при средна за страната 97,23 %оо към 29.04.2024 г.

През седмицата е констатиран 1 болен от туберкулоза, при 1 за предходната седмица. Заболял е мъж на 59 г. от гр. Перник, който е хоспитализиран и лекуван в СБАЛББ – Перник. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица. Заболяла е жена на 58 г., която е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник.

От РЗИ увериха, че е извършено епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица. Предприети са необходимите противоепидемични мерки. Извършени са епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 157 проверки. От тях 56 са по спазването на забраната за тютюнопушене. 8 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

В резултат на установения контрол през седмицата, здравните инспектори са издали 3 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и са издали 2 акта.

И през отминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 62 проби питейна вода от различни населени места в региона, за да се установи дали тя отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.