Ето какво предприема „Астра Зенека“ след скандала с ваксината за COVID-19

Ето какво предприема „Астра Зенека“ след скандала с ваксината за COVID-19

Международната биофармацевтична компания AstraZeneca e започнала да отменя разрешенията за търговия на своята ваксина срещу коронавирус заради разразилия се скандал, пише The Telegraph. Заявлението за изтеглянето на лекарството в Европейския съюз влезе в сила на 7 май.

Изтеглянето идва, след като компанията за първи път призна, че нейната ваксина може да причини рядък кръвен съсирек, наречен синдром на тромбоцитопения.

Срещу AstraZeneca е заведен колективен иск. Уточнява се, че ваксината, създадена в сътрудничество с Оксфордския университет, е имала странични ефекти при някои пациенти или е довела до смърт.

В изявление по-рано говорители на AstraZeneca казаха: „Нашето съчувствие е към всеки, който е загубил близки или е съобщил за здравословни проблеми. Безопасността на пациентите е наш най-висок приоритет и регулаторните органи имат ясни и строги стандарти, за да гарантират безопасната употреба на всички лекарства, включително ваксини.

Независими проучвания показват, че ваксината на AstraZeneca е невероятно ефективна в справянето с пандемията, спасявайки повече от шест милиона живота в световен мащаб през първата година от пускането.

Световната здравна организация заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна за всички лица на 18 и повече години“ и неблагоприятният ефект, който е довел до съдебното действие, е „много рядък“.

В месеците след пускането потенциално сериозният страничен ефект на инжекцията беше идентифициран от учените. Тогава беше препоръчано на хората под 40 години да бъде предложена алтернативна ваксиниа, тъй като рискът от ваксината на AstraZeneca надвишава вредата, причинена от Covid.