Гордана Силяновска спечели убедително срещу Пендаровски

Гордана Силяновска спечели убедително срещу Пендаровски

Гордана Силяновска-Давкова води с 62,37% подкрепа срещу Стево Пендаровски, който има малко над 30,35%.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония.

Разликата с Пендаровски е над 2 към 1 за Силяновска.

Според първите официални резултати от Държавната избирателна комисия /ДИК/ Силяновска води с 62,37% (88,209,923 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.

Силяновска заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за „ветото от България“.

 „В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на РСМ по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство“, каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че „не е случайно, че живеем едни до други“.

„Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете“, каза днес Силяновска, след като гласува.

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки.

ВМРО-ДПМНЕ води убедително и на парламентарните избори в Северна Македония.

Партията на Християн Мицкоски събира 34,11% (70, 929 гласа).

На второ място се нарежда коалиция „Европейски фронт“, оглавявана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – 22,22% (46,202).

На трето място е коалиция „Вреди“, досегашната албанска опозиция, – 18, 68%.

На четвърто място остава досегашната управляваща партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ)- 11,55%.